Arafat: Trebuie să găsim o soluţie să menţinem activitatea SMURD la Nădlac şi Vinga

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că trebuie menţinută activitatea echipajelor SMURD de la Nădlac şi Vinga şi urmează să fie găsită o soluţie în acest sens.

„Trebuie să găsim o soluţie să menţinem activitatea acestor echipaje, să rămână funcţionale mai departe. În judeţul Mureş, s-a găsit o soluţie să se rezolve pe anul acesta – Consiliul Judeţean a preluat toate cheltuielile la echipele respective. În final, s-a găsit o soluţie la Mureş, unde riscam să pierdem mai multe echipaje. Acolo, jumătate din echipaje sunt cu componentă civile în ele”, a arătat Arafat.

El a spus că, dacă salariul va fi asigurat de Ministerul de Interne, înseamnă că personalul va fi preluat de IGSU, ceea ce reprezintă soluţia pentru a se scăpa această presiune, „care se repetă deja de doi ani, din partea primăriilor, care vor să scape de aceste echipaje”.

„Acesta este un semnal că sistemul de urgenţă trebuie în final să fie asigurat de stat, pentru că implicarea unei autorităţi locale care nu prezintă garanţia menţinerii sistemului şi, după ce faci un plan pe resursele de intervenţie, te trezeşti că-ţi dispar resursele de intervenţie dintr-o zonă şi trebuie să le înlocuieşti cu alte resurse şi asta arată că este bine cum s-a gândit sistemul iniţial. În cele cinci judeţe a fost o excepţie, aceste echipe va trebui să le preluăm şi pe ele şi să nu mai înfiinţăm echipe similare în viitor, care, după ce funcţionează câţiva ani de zile, să vină cineva să spună desfiinţaţi-le, punând în pericol viaţa oamenilor de acolo. Mai bine facem planurile acestea, le facem şi le asigurăm la nivel de sistem de urgenţă direct aparţinând IGSU şi Serviciilor de Ambulanţă”, a precizat secretarul de stat.

Raed Arafat a adăugat că situaţia din Arad nu este singulară, problema existând şi în alte judeţe.

„Sunt vreo 25 – 26 de echipe civile ale SMURD în cinci judeţe. Costurile lor sunt împărţite între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Unitatea de Primiri Urgenţe, pe de o parte, şi autoritatea publică locală, pe de altă parte. Aceasta, de regulă, asigură doar salariile personalului. Dacă nu vor mai asigura salariile, riscul este să se închidă. Noi încercăm să găsim o soluţie pentru toate aceste echipe, de preluare a personalului către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Dar asta înseamnă legiferare”, a explicat şeful DSU.

Potrivit acestuia, autorităţile locale au decis să închidă aceste servicii în ideea că nu mai au bani, dar sunt echipe care funcţionează de ani de zile şi nu-şi explică cum s-a ajuns la lipsa de fonduri.

„Pentru comunităţile lor e foarte rău. Noi avem obligaţia să menţinem echipajele, pentru că fiecare echipaj care dispare înseamnă risc de a nu ajunge la un caz critic mult mai mare, mai ales că ambulanţele care sunt la o distanţă mai mare se încarcă cu cazurile respective”, a afirmat Arafat.

Serviciile SMURD de la Nădlac şi de la Vinga sunt în pericol de a fi desfiinţate, deoarece primăriile nu mai au resurse financiare pentru a susţine activitatea acestora, au anunţat edilii celor două localităţi arădene, într-o întâlnire pe care au avut-o luni cu conducerea Consiliului Judeţean Arad.

„Am făcut toate demersurile legale pe care am putut să le facem. Din păcate, nu am găsit o soluţie, nici din partea noastră, care era cea financiară, nici din partea organelor cărora ne-am adresat. La începutul anului, după ce s-a întrezărit posibilitatea ca întreg personalul încadrat la SMURD Nădlac să treacă în structura Ministerul Afacerilor Interne, toţi angajaţii au semnat dorinţa de a se transfera la MAI, însă până în prezent nu s-a primit niciun răspuns în acest sens”, a afirmat viceprimarul oraşului Nădlac, Duşan Somrak.

La rândul său, primarul comunei Vinga, Ioan Negrei, a afirmat că şi în această localitate SMURD-ul se află în aceeaşi situaţie, primăria nemaiputând să susţină acest serviciu din lipsă de fonduri.

„În maxim două luni de zile nu vom mai avea bani să susţinem SMURD-ul şi probabil vom da o hotărâre de consiliu local privind renunţarea la acest serviciu. Am făcut cel puţin două adrese către Ministerul Sănătăţii, am avut o întâlnire anul trecut la Prefectură şi o întâlnire cu reprezentanţii ISU în care ni s-a promis că se va rezolva problema. S-au semnat, de către angajaţii primăriei, acordurile că sunt de acord să fie preluaţi de ISU, dar totul a rămas la acest stadiu. Am primit ultimul răspuns că va trebui un proiect de lege, o iniţiativă parlamentară, dar asta e cale lungă până se va rezolva problema”, a arătat primarul comunei Vinga.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a spus că în această situaţie este necesară intervenţia parlamentarilor şi a Guvernului deoarece cele două staţii SMURD acţionează atât pentru locuitorii judeţului Arad, dar şi pentru salvarea persoanelor implicate în accidentele care se produc pe autostrada A1.

SMURD Nădlac acoperă zona localităţilor Pecica, Semlac, Şeitin, Peregu Mare şi autostrada A1, în vreme ce SMURD Vinga acoperă zona localităţilor Şagu, Secusigiu, Felnac, Zădăreni, iar în eventualitatea în care nu există ambulanţă SAJ disponibilă intervine inclusiv în localităţile Fântânele, Frumuşeni şi Zăbrani.

De la începutul anului, SMURD Nădlac a avut 329 intervenţii, iar de când şi-a început activitatea – din anul 2010 până în prezent – 6.395.

SMURD Vinga a avut de la începutul acestui an 400 de intervenţii, iar din 2010 până în prezent 5.552. AGERPRES