5 pași pentru sănătatea copilului și dezvoltarea lui armonioasă

Primii ani de viaţă sunt definitorii pentru sănătatea ulterioară a celor mici.

Este esenţial să li se acorde toată grija şi atenţia de care au nevoie, pentru o creştere armonioasă.

Copiii au nevoie de o nutriţie adecvată, de protecţie împotriva bolilor şi a accidentelor şi de un stil de viaţă sănătos.

Alimentația sănătoasă, stilul de viață activ, siguranța și somnul sunt elemente esențiale pentru prevenirea bolilor și dezvoltarea armonioasă, obiceiuri pe care mama și copilul, dar și restul familiei, e indicat să le adopte și să le urmeze.

Iată câteva sfaturi pentru părinţi cu privire la modurile în care le putem oferi copiilor un start sănătos în viaţă.

1. Obiceiurile alimentare sănătoase se învaţă din primii ani de viaţă

Nutriția pentru copii se bazează pe aceleași principii ca și cea pentru adulți. Toată lumea are nevoie de aceleași tipuri de nutrienți – cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. Copiii, totuși, au nevoie de cantități diferite de nutrienți specifici la vârste diferite. La fel ca adulții, copiii trebuie să mănânce o varietate de alimente. Un stil de viaţă sănătos reduce riscul de boli, ajută la dezvoltarea corectă și reduce riscul de obezitate.

Din alimentația celor mici nu trebuie să lipsească fructele, legumele, nucile și semințele, cerealele integrale, grăsimile sănătoase, lactatele, carnea, fructele de mare și peștele, leguminoasele, ouăle.

De celalaltă parte, se recomandă evitarea excesului de sare, zahăr, cereale și produse rafinate și procesate și grăsimi nesănătoase.

Iată câteva recomandările pentru o alimentație optimă a celor mici:
● Alege cu atenție grăsimile. Folosiți ulei de mline în loc de unt sau margarină.
● Preparați alimentele prin coacere, fierbere sau la aburi, evitând prăjirea.
● Folosiți puțină sare.
● Limitați cantitatea de zahăr pe care o mănâncă cel mici.
● Evitați porțiile supradimensionate și nu folosiți replica „mănâncă tot din farfurie”. Învățați-l pe cel mic să își dezvolte un sistem de control alimentar și să consume atât cât are nevoie.
● Cel mic trebuie să consume o varietate de legume și fructe zilnic, de toate culorile.
● Evitați lactatele cu multe grăsimi.
● Evitați sau reduceți cantitatea de sucuri îndulcite cu zahăr și băuturi aromate cu fructe pe care le bea copilul.
● Oferiți gustări sănătoase
● Algeți să luați masa împreună, toată familia.
● Implicați copiii în prepararea mesei; astfel, vor învăța să diferențieze alimentele bune de cele mai puțin sănătoase.
● Preparați acasă dulciuri și prăjituri, din ingrediente naturale (copilul nu trebuie privat complet de dulciuri, dar trebuie făcute alegerile corecte).
● Respectați cele 3 mese ale zilei.
● Respectați preferințele copilului în materie de hrană, învățați-l să aleagă alimentele sănătoase și să deprindă obiceiuri alimentare bune.

Părinții joacă un rol important în modelarea obiceiurilor copiilor privind mâncarea și activitatea fizică. Când părinții mănâncă alimente cu conținut scăzut de grăsimi și cu zahăr adăugat și fibre bogate, copiii învață să le placă aceste alimente. Fiți un model pentru cel mic, un exemplu pozitiv în toate planurile.

2. Sport pentru un corp sănătos

Activitatea fizică ar trebui să fie o experiență amuzantă și pozitivă pentru copii, astfel încât aceștia să rămână motivați și să nu se descurajeze. Este important să alegeți activități care să respecte abilitățile copilului. Trebuie ca cel mic să încerce multe sporturi pentru a-l alege pe cel care îi place și de care este atras. Acest lucru necesită timp, răbdare și angajament, dar va merita pe termen lung.

La fel ca adulții, copiii ar trebui să fie activi fizic. Experții sugerează cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată zilnic pentru majoritatea copiilor. Mersul pe jos, plimbarea cu bicicleta, săritul corzii și jocul de baschet, fotbal sau tenisul sunt modalități bune pentru ca cei mici să fie activi. Părinții joacă un rol important în a ajuta copiii să iasă afară și să se miște.

3. Somn sănătos pentru o dezvoltare sănătoasă

Fiecare copil are nevoie de un somn odihnitor și sănătos pentru o dezvoltare armonioasă. Trebuie stabilit un program zilnic de somn pe care copilul să îl respecte. Dacă bebelușii au nevoie de 14-17 ore de somn în primele 3 luni de viață și 12-15 ore până la 11 luni, copiii de 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore, preșcolarii de 10-13 ore, iar școlarii de 9-11 ore, conform National Sleep Foundation.

4. Monitorizați dezvoltarea copilului

Urmărirea creșterii copilului este esențială și poate una dintre părțile cele mai interesante în meseria de părinte.

Pe lângă indicii antropometrici (greutate, înălțime, circumferința craniană), vorbim și de alte forme de dezvoltare:
● Dezvoltarea motorie – mișcările care folosesc mușchii mari ai corpului și includ statul jos sau în picioare, mersul, alergarea, menținerea echilibrului și schimbarea pozițiilor.
● Abilitățile motorii fine – utilizează mușchii mici din mâini și degete și reprezintă mișcările de finețe: folosirea mâinilor pentru a mânca, a desena, a se îmbrăca, a se juca și a scrie, precum și coordonarea simțurilor.
● Limbajul – limbajul verbal, limbajul corpului și gestica.
● Cognitiv – abilități de gândire – învățare, înțelegere, rezolvare de probleme, raționament și memoria.
● Social – conexiunea și relațiile cu ceilalți, cooperarea și reacțiile la sentimentele altora.

În primii ani de viață parenting-ul ar trebui să fie, fără îndoială, prioritatea de vârf a părinților. Petreceți timp cu cel mic, monitorizați-i dezvoltarea, comportamentul. Comunicați cu cel mic și fiți un bun exemplu pentru el.

5. Siguranța celor mici

Copiii și bebelușii sunt susceptibili la dezvoltarea diferitelor boli și la accidente, asta și deoarece încă nu au control asupra a tot ceea ce se întâmplă în jur, trebuie supravegheați constant. De asemenea, multe boli apar deoarece au tendința de a duce diferite obiecte murdare la gură, pun mâna pe diferite suprafețe și intră în contact cu germeni etc.

Multe boli pot fi luate de la animale, inclusiv animale de companie. Iată câteva sfaturi pentrusiguranța copiilor în preajma animalelor:
● Copiii cu vârsta sub 5 ani trebuie supravegheați în timp ce interacționează cu animalele.
● Copilul trebuie să se spele pe mâini după ce atinge un animăluț.
● Cel mic nu trebuie să atingă urina sau fecalele de animale.
● Animalele de companie trebuie vaccinate și duse periodic la veterinar.

Animăluțele pot fi și benefice pentru copii, dar trebuie respectate o serie de măsuri de sigurnață și igienă. Se recomandă ca sugarii și copiii mai mici de 5 ani să evite contactul cu reptilele (șopârle, șerpi și broaște țestoase), amfibieni (broaște și salamande), pui de găină și rață, animalele de la zoo.

Iată câteva sfaturi despre cum putem proteja copilul de accidente:
● Evitați și aveți grijă la alimentele care pot duce la asfixiere sau sufocare. Copiii mici pot duce, de asemenea, mici obiecte în gură care ar putea provoca sufocarea.
● Aveți grijă la pernele și păturile din jurul bebelușilor, care pot duce la sufocare dacă cel mic se rostogolește.
● Păstrați pungile din plastic departe de copiii mici, pentru a preveni sufocarea accidentală.
● Folosiți sisteme de siguranță pentru ușile dulapurilor și pentru scări și balustrade.
● Când copilul începe să meargă, folosiți covoare antiderapante pentru a preveni căderile.
● Mobilierul din casă trebuie ancorat în perete pentru a preveni căderile (cei mici au obiceiul de a se urca pe diferite piese de mobilier).
● Evitați plasarea de obiecte de mobilier mici în preajma ferestrelor, deoarece copiii se pot urca pe acestea pentru a se apleca la fereastră și supravegheați permanent copilul dacă în cameră sunt geamuri deschise.
● Dacă mobilierul are colțuri ascuțite, folosiți protecții speciale pentru colțuri din cauciuc pentru a preveni rănirea.
● Țineți obiectele ascuțite și medicamentele departe de copii.
● Păstrați cosmeticele și produsele de curățenie în dulapuri încuiate sau la care copilul nu poate să ajungă, pentru a preveni intoxicaţiile.
● Nu lăsați copilul singur în cadă.
● Pe stradă, țineți copilul de mână și învățați-l regulile de circulație de bază.
● Nu lăsați copilul nesupravegheat la locul de joacă.
● În mașină, copilul trebuie să stea doar în scaunul auto.

Sursa: www.postamedicala.ro