CINE O SALVEAZĂ PE V.V.D.

Ce ne facem cu Dăncilă? Din ce în ce mai multe scene penibile ne face să roșim noi în locul ei. Evadarea în glume, bancuri, snoave este și bună, dar și rea. Dăm în băşcălie momente pe care ar trebui să le tratăm cu cea mai mare seriozitate, fermitate, intransigență. Nu există situație penibilă care să nu poarte semnătura prim ministrului României. Viorica Vasilica Dăncilă nu se dezminte. Începe să devină explicația de dicționar a cuvântului penibil. A ajuns să fie replica politică a sintagmei ”Nici o masă fără pește” în replica ”Nici o zi fără o gafă made in Dăncilă”. Dacă ar fi să analizăm obiectiv, imparțial de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă cu biata femeie, deci, introducând și o puternică stare de compătimire, am ajunge la concluzia că ceea ce se întâmplă este incredibil de adevărat. Ghinionul doamnei din Videle este că a nimerit la manșa unui supersonic, crezând că intră în cămară după praz (că-l are la masă invitat pe Liviu Dragnea care nu vine cu mâna goală, ci cu prietenele Carmen Dan și Olguța Vasilescu). Poate de aceea și-a dat seama singură că acelea nu au cum să fie borcane de dulcețuri, atâta timp cât nu a pus beculețe aprinse le fiert, ci doar prune, cireșe, vișine și afine. Leduri în nici un caz, rețetele folosite de la străbunicele ei fiind scrise înainte ca să apară pe piață acest tip de corpuri de iluminat. Dacă ar fi fost vorba de lumânări, mai treacă meargă, dar de leduri, exclus! Acelea fac parte, a aflat mai târziu, după prăbușire, din panoul de comandă al avionului de luptă, unde a nimerit din greșeală sau ca o răzbunare a altcuiva pe altcineva, ea fiind doar ceea ce se află la mijloc, telemeaua, muşchiul de porc, șunca de Praga etc.

Viorica Vasilica Dăncilă, indiferent de ce alte gafe va mai patrona, are asigurat deja titlul de ”Erou Analfabet al Națiunii”. Titlul acesta nu a fost acordat până acum nimănui, chiar și numai pentru că el nu există încă în nomenclatorul de medalii și decorații, pe care le acordă prin decret prezidențial Președintele Românie. Viorica Vasilica Dăncilă prin gafele monumentale făcute până acum, situațiile care ar fi trebuit să genereze conflicte internaționale foarte importante, la nivel bilateral, se califică fără doar și poate în postura celui care merită cu prisosință recunoașterea, în postura beneficiarului medaliei despre care facem vorbire aici.

Gafa în sine nu poate fi confundată cu o glumă, fie ea și nevinovată. O gafă făcută de un prim ministru al unei țări UE (de exemplu) nu mai are nici o șansă să fie salvată de glumă, de înțelegere, de greșeala translatorului sau pur și simplu din vina mass media, care a interpretat cu totul altfel cuvintele pașnice și drăgălașe ale oficialului. Stai și te ghemuiești, încercând să te transformi într-un element al pasajului, movilă, gură de tunel, rambleu, stâlp de înaltă tensiune, matcă de râu secat. După ce cu nonșalanța stăpânită numai de consecvența oamenilor lăsați liber să meargă prin saloanele periculoșilor, a celor cu clanța la exterior, stai și te întrebi ce gafe va mai face Vasilica noastră, în ziua de azi. Știi foarte bine că nici o zi fără gafele lui Dăncilă nu se mai poate numi zi. Nu se mai poate crede că a mai trecut o zi dacă nu se exemplifică, astăzi doamna prim ministru a mai comis-o o dată…A mai spus, a mai relatat, a mai confundat, a mai gafat, a mai vorbit neîntrebată, a mai scos o perlă, a mai greșit un cuvânt, a mai făcut un dezacord…

Suntem deja în așteptare. Ne aducem aminte că, după o astfel de așteptare, primim de obicei veștile care contează, cele care pot să provoace dezamăgirile, dar și marile speranțe. De această dată așteptarea ține mai mult de șansa neîntâmplării. Să dea Domnul să nu mai greșească în numele țării. Să nu mai facă de râs și să nu mai compromită România. Pe scena politică a lumii au apărut doi elefanți, Donald Trump și Viorica Vasilica Dăncilă. Primul: imprevizibil, stingher, haotic, a doua: teleghidată, incoerentă, tot timpul dispusă să aleagă soluția nepotrivită. Dacă Americii nu-i pasă ce spune și ce face liderul de la Casa Albă, României se pare că nici pe atât nu-i pasă cât de compromisă poate fi ea după deschiderea gurii acestei de altfel stimabile gospodine, care nu a evaluat cât de penibilă va ajunge după ce a acceptat să-i facă un serviciu de partid liderului suprem al PSD.

Viorica Vasilica Dăncilă ne-a pus într-o mare încurcătură, pe noi, celor cărora ne pasă și de sufleţelul ei de pasăre rănită și lăsată să zboare chiar și deasupra ținutului în care nu mai există aer. Ce ar trebui să facem pentru a o salva pe Viorica Vasilica Dăncilă?

ADI CRISTI