Prim-ministrul Pavel Filip și speakerul Andrian Candu au comentat protestele PAS, PPDA și PLDM

Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu au comentat protestele desfășurate ieri și astăzi în centrul capitalei. Cei doi oficiali au calificat manifestațiile drept „acțiuni politice organizate în contextul alegerilor parlamentare”, transmite MOLDPRES.

Premierul Pavel Filip a specificat că protestele PAS și PPDA ar fi manifestări electorale mascate. „Cred că nu am avut proteste nici ieri, nici astăzi. Ce am avut, este o manifestaţie politică, la care a participat binomul PAS, PPDA, dar și Partidul ŞOR. Îmi pare rău că aceste manifestaţii electorale s-au început prea devreme, înainte de alegerile parlamentare. Aceste acțiuni îi costă pe cetățeni prea scump – câte trei milioane de lei în fiecare zi. Dacă calculăm vreo zece manifestaţii politice, care au fost până acum, cu aceşti bani am putea dubla hrana pentru copii în grădiniţe și am putea majora îndemnizaţiile pentru tinerii care vin să lucreze în educaţie. Acest binom şi-a dorit să blocheze finanţările ţării şi după ce au reuşit acest lucru, trec la cheltuiala banilor publici. Totodată, mulţumesc celor care şi-au făcut datoria. Este vorba despre instituţiile de forţă care au făcut faţă provocărilor, fără a folosi mijloace speciale”, a spus Filip.

La rândul său, speakerul Andrian Candu a menționat că, prin intermediul protestelor, PAS și PPDA ar încerca să se promoveze în contextul scrutinului parlamentar.

„În primul rând nu e vorba de proteste, dar de niște acțiuni organizate de unele partide politice și susținătorii lor, care în felul acesta încearcă să atragă atenție pentru a se promova în contextul alegerilor parlamentare. Este democratic să protestezi, doar că atunci când se încearcă a destabiliza situația în timpul unei sărbători naționale este ieșit din comun. Nu ar trebuie de Ziua Independenței să ai un astfel de comportament. Mă bucur că cei care au încercat astăzi să destabilizeze situația nu au reușit să o facă. Autoritățile și-au dus până la capăt activitățile programate. În rest nu sunt proteste, sunt doar manifestarea unor partide politice, organizată mai nou de un binom Maia Sandu și Năstase, iar acest lucru ar trebui deja să ne obișnuiască”, a afirmat Candu.

Mai mulți susținători ai Mișcării de Rezistență Națională, reprezentată de PAS, Platforma DA și PLDM, au organizat ieri și astăzi proteste în centrul capitalei, în cadrul căruia au scandat lozinci antiguvernamentale. Acțiunile s-au desfășurat concomitent cu un protest organizat de partidul ȘOR, care a avut loc fără autorizația Primăriei capitalei.