Promo-LEX: Sistemul electoral mixt poate compromite caracterul liber şi corect al viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova

Implementarea sistemului electoral mixt, adoptat în iulie 2017 în Republica Moldova, riscă să pună în pericol caracterul liber şi corect al viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019. Noua lege abundă în carenţe ce riscă să compromită aplicarea ei, fiind adoptată în grabă şi insuficient dezbătută, şi-au exprimat îngrijorările experţi ai Asociaţiei Promo-LEX, în cadrul conferinţei anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe tema drepturilor omului, conferinţă ce se desfăşoară zilele acestea la Varşovia, informează miercuri Radio Chişinău.

Peste 1.500 de reprezentanţi ai guvernelor şi societăţii civile din statele membre ale OSCE participă la conferinţa anuală care are loc zilele acestea în capitala Poloniei şi în cadrul căreia sunt dezbătute principalele probleme şi lacune în domeniul respectării drepturilor omului.

O serie de îngrijorări ce ţin de sistemul mixt de vot adoptat anul trecut de Parlamentul de la Chişinău au fost enunţate de către experţi ai Asociaţiei Promo-LEX, potrivit directorului Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul organizaţiei, Pavel Postică.

De asemenea, Promo-LEX s-a arătat îngrijorată de intervenţia abuzivă a autorităţilor judecătoreşti în procesul electoral prin invalidarea alegerilor pentru primăria Chişinăului. „Nu putem trece cu vederea, chiar dacă un proces electoral are loc cu anumite încălcări minore, sau majore, dar o intervenţie brutală a unei autorităţi publice poate reduce la nimic votul a peste 400 de mii de alegători în cazul Municipiului Chişinău, cine ştie ce se poate întâmpla în cazul alegerilor parlamentare’, a atenţionat Pavel Postică.

Promo LEX şi-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă utilizare abuzivă a resurselor administrative în campaniile electorale.

Sistemul mixt de vot a fost adoptat în Republica Moldova în iulie 2017, cu voturile deputaţilor din coaliţia de guvernare şi ale celor socialişti. Aceştia declarau atunci că modificarea sistemului electoral va crea o mai bună legatură între deputaţi şi alegători şi că reforma respectiva ar fi susţinută pe larg de către cetăţeni. Proiectul a fost expertizat şi de Comisia de la Veneţia, care a recomandat ca acesta să nu fie adoptat. Autorii însă susţineau că au ţinut cont de marea majoritate a recomandărilor experţilor internaţionali.

Conferinţa OSCE asupra drepturilor omului se desfăşoară pe parcursul a doua săptămâni, în perioada 10-21 septembrie, fiecare zi fiind rezervată dezbaterii unui anumit subiect. AGERPRES