Partidul Democrat a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind numirea noilor miniștri

Doi deputați ai Partidului Democrat din Moldova (PDM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care au solicitat constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte, după ce șeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să semneze decretele de numire în funcții a noilor miniștri, transmite MOLDPRES.

Sesizarea a fost depusă de deputații democrați Sergiu Sârbu şi Eugen Nichiforciuc.

Solicitat de agenție, Sergiu Sârbu a menționat că solicitarea va fi examinată în regim de urgență. „Guvernul are nevoie de miniștri și nu putem admite un blocaj instituțional. Sesizarea depusă astăzi urmează să fie  examinată la începutul următoarei săptămâni. Dacă Curtea va constata circumstanțele pentru instituirea interimatului, atunci noii membri ai Guvernului urmează să fie numiți în funcții prin decretul președintelui Parlamentului sau cel al Prim-ministrului”, a spus Sârbu.

În sesizarea depusă este specificat că „prin refuzul repetat al șefului statului de a semna decretul de numire în funcție a noilor miniștri ar apărea un conflict instituțional”.

La începutul acestei săptămâni, PDM a anunţat că doi miniştri din actualul Guvern, cel al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului şi cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vor fi schimbaţi.

Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a specificat că pentru cele două fotolii de ministru deţinute anterior de Liviu Volconovici şi Svetlana Cebotari, formaţiunea pe care o conduce i-a propus pe Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu. Astfel, Silvia Radu urmează să preia conducerea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar Nicolae Ciubuc pe cea a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.