Juan Gabriel Vásquez, prezent la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara

În perioada 23-27 octombrie 2018, se va desfăşura cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Aceasta va avea loc la Muzeul de Artă (str. Piaţa Unirii, nr.1, Sala Barocă) și la Galeria Calpe (Cetate).

Ediţia din acest an va găzdui 17 scriitori, din peste 10 țări și trei continente. Debutul serilor de literatură va avea loc în cea de a doua seară a FILTM, cu o lectură publică și un dialog, pe tema „Imigrant în memorie”, cu cel mai important prozator columbian din noua generație, Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale traduse la Editura Polirom: Forma ruinelor şi Zgomotul lucrurilor, apărute în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Amfitrionul serii va fi jurnalistul cultural Marius Constantinescu. Mai multe detalii despre festival, aici: https://www.filtm.ro.

Forma ruinelor

În 2014, un bărbat este arestat în Bogotá pentru că a încercat să fure din vitrină costumul găurit de gloanţe al lui Jorge Eliécer Gaitán, unul dintre cei mai charismatici politicieni din istoria Columbiei, asasinat în plină glorie, în timpul campaniei prezidenţiale din 1948. Juan Gabriel Vásquez, devenit narator şi mai tîrziu investigator, povesteşte cum a ajuns să-l cunoască pe acest bărbat, Carlos Carballo, şi să fie atras încetul cu încetul în obsesia lui pentru trecutul violent al ţării şi în universul tenebros al teoriilor conspiraţioniste. Astfel descoperă nu numai o legătură misterioasă între asasinarea, în 1914, a politicianului Rafael Uribe Uribe – cel care l-a inspirat pe García Márquez în crearea personajului Aureliano Buendía din Un veac de singurătate – şi uciderea liderului liberal Jorge Eliécer Gaitán, ci şi o faţă pînă atunci necunoscută a istoriei. Un policier nuanţat, cu puternice accente shakespeariene şi numeroase detalii autobiografice, Forma ruinelor este cel mai ambiţios şi mai provocator roman de pînă acum al scriitorului columbian.

Zgomotul lucrurilor în cădere

In anii ’90, cînd Bogota abia se trezea din coşmarul celei mai violente perioade din istoria sa, tînărul universitar Antonio Yammara se împrieteneşte într-o sală de biliard cu Ricardo Laverde, un fost puşcăriaş care se recomandă drept pilot. Laverde va fi însă curînd împuşcat mortal, iar Yammara face o adevarată obsesie pentru trecutul misterios al prietenului său. Cercetările pe care le intreprinde îl ajută să înţeleagă mecanismele ascunse prin care războiul împotriva drogurilor a modelat viaţa familiei lui Laverde, dar şi pe a sa. Zgomotul lucrurilor în cădere are în fundal o societate columbiană ce resimte din plin rupturile lăsate de epoca celui mai mare traficant de narcotice pe care l-a avut. Este un roman despre iubiri şi prietenii fînte de capriciul istoriei, despre neputinţa de a-ţi trăi viaţa firesc şi simplu, dar şi un thriller ce se hrăneşte din trecutul unui om şi al unei ţări.

Juan Gabriel Vásquez s-a născut la Bogotá, în 1973. După încheierea studiilor de drept la Universidad de Rosario din oraşul natal, a plecat la Paris, unde a obţinut un doctorat în literatură latinoamericană la Sorbona. A trăit în Belgia şi la Barcelona înainte de a se întoarce în Columbia. A publicat pînă în prezent şase romane – Persona (1997), Alina suplicante (1999), Los informantes (2004), Historia secreta de Costaguana (2007), El ruido de las cosas al caer (2011; Zgomotul lucrurilor în cădere, Polirom, 2014), distins în acelaşi an cu Premio Alfaguara Novela şi în 2014 cu International IMPAC Dublin Literary Award, şi Reputaciones (2013) –, un volum de proză scurtă, Los amantes de Todos los Santos (2001), o biografie, Joseph Conrad: el hombre de ninguna parte (2004), şi volumul de eseuri El arte de la distorsión (2009). A tradus din operele lui John Hersey, John Dos Passos, Victor Hugo şi E.M. Forster şi este editorialist al cotidianului columbian El Espectador.