BURSA – CEA MAI PUTERNICĂ ARMĂ

Bursele încep să ajungă și pe la noi să ne îngrijoreze. Nu vorbim despre bursele elevilor sau cele ale studenților. Nu vorbim despre bursele de studii sau cele de cercetare. Ne referim, asemenea unor treziți la viața reală, despre bursele de la New York, Tokyo, Hong Kong, Taiwan, Shanghai, Seoul, Marea Britanie.
Vorbim astfel despre ”Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,7% și a atins cel mai mic nivel din ianuarie 2017 și până în prezent. Acţiunile giganţilor petrolieri Total și Shell au pierdut mai mult de 2%, ca urmare a scăderii cotației petrolului Brent.” Nu este o altfel de limbă, mult mai apropiată de limba păsărească. Este de fapt limba în care trăim. Limba care ne oferă înţelegerea felului în care trăim, chiar dacă, trebuie să recunoaştem (cu toată Bursa pe care o avem și noi la București, sensibilă și ea la stimuli mondiali, dar și cei naționali) nu prea înţelegem noi cum vine chestia cu ” Indicii bursieri din Tokyo până la Hong Kong au pierdut peste 3 procente în cursul furtunii declanșate pe Wall Street. Dolarul s-a devalorizat și el puternic, în rând cu cele mai multe monede de pe piețele emergente.” sau ” Indicii majori de acțiuni din Marea Britanie, Regatul Unit, Germania și Franța au scăzut cu mai mult de 1% la începutul tranzacționării, după ce principalul indice al bursei americane, Dow Jones, a scăzut ieri cu peste opt sute de puncte, scrie CNN.”
Dacă am fi tentați să citim procentul scăderii de la 1 la 6% cred că în partea noastră ascunsă ar încolţi nedumerirea, gândind că se face prea mare caz pentru un 1-6%, când de fapt România aceste procente ar însemna o revenire la normalitate și nicidecum un motiv de mare vânzoleală.
Doar o privire neatentă și mai ales o gândire neexperimentată în piețe financiare ar putea gândi așa, atâta timp cât o astfel de scădere numai într-o zi la Bursă a produs pierderi de 100 de miliarde de dolari oamenilor bogați ai lumii. 500 de astfel de oameni, ”care știu dureros ce e suta (de această data nu de lei, ci de dolari)” au avut o miercuri neagră.
” Cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au pierdut 99 de miliarde de dolari, după ce turbulenţele de pe Wall Street s-au extins pe plan global, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Este al doilea declin semnificativ înregistrat într-o singură zi în 2018, precedentul fiind înregistrat în februarie, când indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat într-un teritoriu de corecţie, înregistrând un declin de 10% faţă de din ianuarie şi sporind temerile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe, aşa cum s-a întâmplat în urma crizei financiare din 2008.
Bursele americane au plonjat, miercuri, trase puternic în jos de scăderile abrupte ale acțiunilor din sectorul de tehnologie, dar și de îngrijorările legate de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor pentru dolar, înregistrând astfel cea mai slabă sesiune din ultimele șase luni.
„Este un cumul de motive: căderea Wall Street, creșterea dobânzilor de intervenție pe termen lung, noi îngrijorări privind relațiile comerciale dintre China și Statele Unite și o atitudine prudentă înainte de anunțarea rezultatelor companiilor”, a explicat pentru Bloomberg Juichi Wako, de la Nomura Securities, în Tokyo.”
În tot acest timp, așa cum încercam să ne facem curaj, am avut un sentiment patriotic luminos, văzând că și Bursa de la București mișcă, primește și ea în plex o lovitură necesară dezmorțirii, semnalând că știe să intre în rând cu lumea, raportând astfel închideri ”cu scăderi de peste 1% pe majoritatea indicilor”. Să trăim și să fim fericiți, iată, avem și noi Bursă! O Bursă activă, racordată la marile sensibilități ale lumii care ne pot pune în pe cap, asemenea mâinii lui Dumnezeu sau pur și simplu ne pot arunca în neant, cu o singură mișcare, făcându-se să dispărem nu numai de pe suprafaţa pământului, ci pur și simplu din amintirea mai multor secole de acum înainte.
Suntem singuri, intrând în rândul celor care doresc și ei să participe la competiție, dar nu au echipamentul sportive adecvat, nu au antrenamentele și bazele materiale necesare competiției. Deocamdată alergăm și noi pe tușă, de-a lungul terenului competiţional, scăpând din când în când piciorul în teren, simțind atunci cum ne străbate un curent de mare competiție, asemenea acelui arc voltaic care ne poate lansa pe o altă orbită sau poate să ne facă scrum, lăsându-ne fără identitate, fără amintire, fără memoria istoriei faptei.
Cred că o piață bursieră este cea mai puternică armă pe care omul a putu să o inventeze vreodată. Priviți doar ce se poate întâmpla la Bursă într-o zi nefastă cum a fost ziua de miercuri 10.10.2018.
ADI CRISTI