CEL MAI BUN SAU CEL MAI PUȚIN CORUPT

Putem să mai spune o dată ”A venit toamna”,moment în care se numără bobocii, deci institutele de sondare a opiniei publice ies din nou la scenă deschisă. Pe lângă constantul și harnicul Avangarde, iată că intră pe scenă și veteranul CURS, care încearcă ”să pună ordine în domeniu”, după ce tot felul de experimente nereușite ale unora, fie de la PNL fie de la PSD (în special), au încercat și au reușit să vicieze încercările de a afla punctul în care ne situăm înaintea începerii marilor bătălii electorale în 2019 (europarlamentarele din vară și prezidențialele din toamnă), dar și marile bătălii din 2020 (localele și generalele), alegeri care vor stabili pentru încă patru ani cine ne vor fi conducătorii sau, mai dezvoltat, cine își va asuma responsabilitatea de ”a lucra în numele nostru”. Evident că în acest punct ar trebui dezvoltată o paranteză care să ne nuanțeze dacă ”în numele nostru” înseamnă pentru noi sau pentru cei pe care aleșii noștri îi va asculta în cele din urmă, dacă această strategie va face în primul rând să le fie lor bine, iar nouă…doar dacă se va potrivi din context.

Au fost sondaje interne ale partidelor care dezvăluiau realități impardonabile, de genul PNL peste 30% și PSD sun 23% sau altele care mențineau PSD peste 40%, iar PNL în pierdeau sub 20%. Evident că ALDE era partidul care avea peste 10% în varianta pro-guvernare, și în apropiere de 5% în varianta liberală. Au fost și sondaje realizate de politicienii dâmbovițeni social-democrați, din familia oportunistă a lui Țuțuianu, care îl plasa pe Klaus Iohannis în postura lui Rambo care va face prăpăd în tabăra adversarilor săi prezidențiabili, măcelărindu-i în turul al II-a indiferent cu cine se va califica, fie cu Firea, fie cu Tăriceanu. O astfel de parangladină, de sudist antrenat în tot felul de bădărănii specifice zonei, a reușit doar să ridice mari semne de întrebare privind unitatea PSD, din ce în ce mai laxă, vaxă, astfel încât ar trebui să fim cât se poate de atenți la mișcările din interiorul PSD, a nebunilor care se joacă cu focul în preajma butoaielor cu pulbere, decât la chițcăiturile lui Ludovic Orban, liderul de avarie al PNL, partid care din 2016 nu și-a mai găsit capul, fiind practic obligat să joace rolul muștei fără cap.

Și uite cum, în prima jumătate a lunii octombrie, la vreme de strivit strugurii în teascurile bucuriei unui rod pe măsura bunătății sufletești a acestui popor pierdut în bucuria sărbătoririi centenarului Marii Uniri, apare CURS care readuce discuția despre viitorul politic al țării în termenii profesioniștilor, demni de luat în seamă. De fapt aceștia ar trebui singurii luați în seamă, trecând peste parodiile amintite mai sus, sub formă de glume proaste sau de dejecții ale unor minți bolnave, netratabile decât cu ajutorul coasei, ce ar trebui de mult să lucreze pe scena politică a țării, dar nu pentru a-i trimite în zona slujbelor de înmormântare, cât mai ales pentru a li se arăta doar cartonașul roșu pe terenul de joc al politicii românești.

Iată ce ne spune CURS într-un sondaj de opinie realizat între 15 septembrie și 1 octombrie 2018, la întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar fi alegeri cu cine ați vota?”

PSD – 37%, PNL 22%, ALDE 9%, USR 8%, Pro România 6%, UDMR 5%, Mișcarea România Împreună cu 5%, PMP 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral.
Interesant este să stabilim care este trendul partidelor politice acum, la intrarea în toamnă:
Conform sondajului CURS, din luna iulie, PSD a pierdut două procente față de luna mai, a aceluiași an. Astfel, în mai PSD avea 39%, în timp ce în sondajul pe luna iulie are 37%. În septembrie a rămas la 37%, ceea ce înseamnă că avem a face cu o stabilizare în ciuda conflictului intern.
Liberalii par să nu se regăsească. Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. Un partid aflat în opoziție, prin natura situației date (fiind cel mai mare partid de la care țara ar fi așteptat la o alternanță credibilă la guvernare) dă semen de sufocare, lipsindu-i suflul necesar unui finiș care să-i permit să treacă primul linia de sosire. Mai mult, PNL, asemenea PSD, nu reușește să-și gestioneze problemele interne în spatele ușilor închise, astfel încât toate aroganțele, vendetele să atace direct fibra încrederii în actualele formule de lideri ai celor două partide. Nu de puține ori, în ultimele luni, s-a încercat tot felul de revolte, care mai de care mai substanțiale, cu scopul decapitării fie a lui Liviu Dragnea, fie a lui Ludovic Orban. Cert este că marele pierdant va fi electoratul roman, cel care va fi pus din nou să aleagă nu pe cel mai bun, ci pe cel mai puțin corupt.

ADI CRISTI

 

.