Writer Anna Burns smiles after she was presented with the Man Booker Prize for Fiction 2018 by Britain's Camilla, the Duchess of Cornwall during the prize's 50th year at the Guildhall in London, Britain, October 16, 2018. Frank Augstein/Pool via REUTERS

Scriitoarea Anna Burns a devenit prima nord-irlandeză care a câştigat Man Booker Prize

Scriitoarea Anna Burns a devenit marţi, cu romanul său „Milkman”, prima nord-irlandeză care a câştigat Man Booker Prize, un prestigios premiu literar decernat în fiecare an pentru cea mai bună operă de ficţiune în limba engleză, transmite AFP.

Juriul a caracterizat drept „complet unic” romanul său, o explorare a violenţei omniprezente din timpul Tulburărilor din Irlanda de Nord.

„Niciunul dintre noi nu a citit vreodată ceva asemănător”, a afirmat Kwame Anthony Appiah, preşedintele juriului din 2018, anunţând numele laureatei. „Este un roman foarte puternic”, a adăugat el.

Deşi are o acţiune plasată într-un oraş anonim, romanul „Milkman” se inspiră indubitabil din experienţa de viaţă a scriitoarei Anna Burns, născută la Belfast în 1962 şi care a crescut în perioada Tulburărilor (conflictul din Irlanda de Nord, n.r) ce au însângerat provincia britanică timp de trei decenii. Victoria ei vine în contextul Brexit-ului, care îi face pe anumiţi analişti să se teamă de o renaştere a tensiunilor.

Scris la persoana I, cursiv şi fără paragrafe, fapt ce poate să facă lectura să devină aridă, „Milkman” evocă violenţa militară şi socială prin intermediul trăirilor unei tinere de 18 ani, care se confruntă cu anumite zvonuri.

Tânăra fără nume, descrisă doar cu apelativul „sora cea mică”, adoră să citească şi se scufundă în universul cărţilor, citind inclusiv pe stradă, izolându-se astfel de violenţa ambiantă, până în ziua în care un bărbat mai în vârstă decât ea şi căsătorit începe să o urmărească cu asiduitate şi să îi facă avansuri.

Pentru cotidianul The Guardian, în plus faţă de violenţa comisă de stat şi de grupări paramilitare, scriitoarea nord-irlandeză atacă în romanul ei „forţele cele mai insidioase, care sunt opresiunea exercitată prin tribalism, conformism, religie, patriarhat, viaţa trăită într-o neîncredere generalizată şi frica permanentă”.

Anna Burns, care locuieşte în prezent în comitatul Sussex din sudul Angliei, a câştigat Man Booker Prize pe 2018 impunându-se în faţa altor cinci finalişti, inclusiv a favoritei caselor de pariuri, britanica Daisy Johnson, în vârstă de 27 de ani, nominalizată cu romanul „Everything Under”. Ceilalţi finalişti din acest an au fost americanii Rachel Kushner („The Mars Room”) şi Richard Powers („The Overstory”), britanicul Robin Robertson („The Long Take”) şi canadianca Esi Edugyan („Washington Black”).

Laureata premiului Man Booker pe 2018 a câştigat şi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline, dar, mai ales, o notorietate internaţională imediată, ce ar trebui să stimuleze vânzările romanului „Milkman”.

În 2017, Man Booker Prize pentru Ficţiune a fost câştigat de George Saunders din Statele Unite, cu romanul „Lincoln in the Bardo”. Bloomsbury, editura cu care colaborează scriitorul american, a vândut peste 230.000 de copii ale acestei cărţi, iar 70% din totalul vânzărilor au fost realizate după anunţul oficial prin care George Saunders a fost desemnat câştigător al premiului Man Booker. AGERPRES