Breaking News

Rata infecţiilor nosocomiale la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este de 2%

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, dr. Adriana Nica, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul acestei unităţi medicale rata infecţiilor nosocomiale este de 2%.

„2% (a fost rata infecţiilor nosocomiale, n.r.). Toate au fost identificate şi raportate către Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat ea.

Nica a adăugat că în ce priveşte spitalul Universitar raportările au fost „foarte corecte”. Directorul medical al spitalului, Dorin Ionescu, a declarat că acest procent este dublu faţă de media naţională şi se înscrie pe un trend ascendent în ultimii 20 de ani.

„Dacă veţi lua statisticile ministerului din ultimii 20 de ani, veţi vedea că în top 5 este Spitalul Universitar. (…) Dacă mă întrebaţi pe mine, noi am fost corecţi”, a precizat Ionescu.

Adriana Nica a mai precizat că infecţiile asociate actului medical reprezintă un fenomen întâlnit şi în spitalele din ţările civilizate.

„Am fost acuzaţi că sunt infecţii nosocomiale în spital şi că Spitalul Universitar este – ca să citez exact ‘o bombă biologică’. Din păcate, cei are folosesc aceste sintagme cel mai probabil nu înţeleg semnificaţia lor şi din motive strict literare hiperbolizează absurd nişte situaţii, creând impresia că viaţa pacienţilor este într-un real pericol, inducând panică în rândul lor şi în familiile şi aparţinătorii lor. Rezultatul final al acestor exerciţii penibile de retorică este că pacientul are cel mai mult de suferit. (…) În lumea civilizată există 5-8% infecţii asociate actului medical sau infecţii nosocomiale. Iar în cazul infecţiilor de terapie intensivă, procentul este mult mai mare, până spre 15%. Şi vorbim de lumea civilizată, Europa Occidentală şi America. Aceste procente s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani”, a spus Nica.

Întrebată cum se explică faptul că în România rata acestor infecţii este chiar mai mică decât în statele occidentale, Nica a declarat că spitalele respective tratează un număr mult mai mare de bolnavi.

„Vorbim de 2% din numărul de bolnavi trataţi la nivelul spitalului. (…) V-am dat statistici europene şi din Statele Unite, unde cu siguranţă numărul bolnavilor este mult mai mare”, a spus ea.

Nica a menţionat că de la 1 ianuarie şi până la 1 august la SUUB au fost trataţi, doar prin spitalizare continuă, aproape 30.000 de bolnavi, la aceştia adăugându-se spitalizările de zi şi consultaţiile din camera de gardă, în număr de peste 350, zilnic.

Ea a mai precizat că la Spitalul Universitar există un nucleu de prevenire şi control al infecţiilor, un plan de recoltare şi autocontrol al probelor biologice.

„Avem o gamă întreagă de produse antiseptice, dezinfectante, bactericide pentru a preveni infecţiile şi o analiză a numărului, frecvenţei şi importanţei acestor infecţii când ele apar, dar şi o raportare corectă a acestora”, a menţionat Adriana Nica. AGERPRES