Producătorii moldoveni vor fi scutiți de taxele vamale la exportul în Federația Rusă

Producătorii moldoveni vor fi scutiți de taxele vamale la exportul în Federația Rusă a legumelor, fructelor, conservelor din fructe și legume și produselor vitivinicole. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful statului Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate totalurile vizitei sale oficiale în Federația Rusă, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, decizia a fost luată în cadrul unei întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019. „În ultimii trei ani avem o dinamică pozitivă privind comerțul pe piața rusă. Totodată, taxele vamale fac produsele noastre mai puțin competitive. De exemplu, producătorii achită 6 eurocenți la exportul unui kg de mere, iar pentru vinuri taxa vamală este de 12%. Decizia va viza câteva sute de producători moldoveni. Aceasta va fi valabilă doar jumătate de an, întrucât pentru majorarea termenului sunt necesare discuții la nivel de Guvern, care se vor solda cu o decizie oficială. La fel, în scurt timp, experții Rospotrebnadzor vor efectua o vizită la Chișinău pentru a extinde lista producătorilor care exportă produse pe piața rusă. În prezent, numărul acestora ajunge la 200”, a afirmat Dodon.

Totodată, șeful statului a anunțat că aproximativ 180 mii de moldoveni, care au încălcat legislația și au interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse, vor beneficia de amnistie. „Prevederea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019. De asemenea, am discutat despre majorarea numărului locurilor bugetare pentru tinerii din țara noastră, care doresc să facă studiile în Federația Rusă. În prezent, sunt oferite 1000 de locuri bugetare, dar sperăm ca cifra să fie majorată. La fel, am stabilit ca anul 2019 să fie declarat Anul Republicii Moldova în Federația Rusă, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova, precum și să elaborăm un plan de activități comune în acest sens”, a spus Igor Dodon.

Oficialul a declarat că a discutat cu omologul său rus despre acordarea suportului pentru realizarea în Republica Moldova a unor proiecte de infrastructură. „Este vorba de reparația sau construcția unor drumuri. Proiectele ar putea fi implementate anul viitor. Totodată, am decis că, în următoarea săptămână, va fi transmis primul lot de tehnică specială pentru autoritățile locale din țara noastră. La fel, în timpul întrevederii, am reconfirmat că susținem o politică externă echilibrată și menținerea relațiilor bune cu toți partenerii străini”, a subliniat Dodon.

Șeful statului Igor Dodon a efectuat în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie o vizită oficială în Federația Rusă, în cadrul căreia a avut întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, precum și cu studenții de la Universitatea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”.