Președintele parlamentului a avut o întrevedere cu conducerea Băncii Naționale a României

Președintele parlamentului Andrian Candu a mulțumit pentru suportul oferit de Banca Națională a României în procesul de consolidare a capacității Băncii centrale a Moldovei la întrevederea pe care a avut-o, astăzi, la București, cu prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, dr. Florin Georgescu, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a legislativului.

Oficialii au discutat despre progresele înregistrate în domeniul reformării sectorului financiar-bancar, precum și despre implementarea noii legi bancare, adoptate cu puțin timp în urmă de Parlamentul Republicii Moldova, în baza recomandărilor programului european de Twinning, condus de băncile centrale ale României și Olandei.

Președintele parlamentului a exprimat convingerea că schimbarea Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei nu va aduce atingere procesului de aliniere a sectorului bancar la standardele internaționale, conforme principiilor Basel III. Președintele legislativului a subliniat că în acest mandat va fi propus plenului un nou candidat pentru funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru a continua reformele începute. Totodată, Andrian Candu a mulțumit pentru creșterea prezenței băncilor din România în Republica Moldova și a exprimat speranță că buna cooperare dintre băncile centrale din cele două state va continua și în următoarea perioadă.

Dr. Florin Georgescu a reiterat relația privilegiată dintre BNM și BNR și a reconfirmat disponibilitatea de a continua susținerea reformelor în format bilateral și european în sistemul bancar din Republica Moldova.

Președintele parlamentului Andrian Candu efectuează în România ultima sa vizită oficială din actualul mandat.