AU MURIT DOAR CEI CARE AU MURIT

Franța continuă să ne surprindă. După atacurile nefirești de agresive ale vestelor galbene, din nou saltul mortal al terorismului este conjugat la timpul prezent, trecând de la Paris la Strasbourg, orașul francez la graniță cu Germania, în care funcționează, printre alte instituții,  și Parlamentul Uniunii Europene.

Francezii mai adaugă la victimele terorismului încă trei morți și, deocamdată, 12 răniți, victime cauzate de data această atacurilor lui Chérif C., un tânăr născut în 1989, care profitând de aglomerația de la Târgul de Crăciun din Strasbourg , a descărcat pur și simplu în mulțime un încărcător cu gloanțe.

Atacul acesta găsește Franța angajată în cu totul alt război, în cu totul alt gen de violențe, în care luptele se dau în direct între administrație și segmente importante ale populației, ale poporului francez, afectate de strategia de guvernare a lui Emmanuel Macron. După o adresare de câteva minute făcută francezilor, anunţând declararea stării de urgență economică, președintele Franţei intervine din nou, postând, de această dată pe Twitter, mesajul: “Solidaritatea întregii naţiuni pentru Strasbourg, victimele noastre şi familiile lor”, după ce a prezidat o reuniune de criză la sediul Ministerului de Interne, la Paris.

Din nou Franța ne demonstrează cât de greu este să stăpânești acest fenomen care pur și simplu a scăpat de sub control. Într-o țară în care funcționează de mai bine de trei ani avertismentul de atac terorist iminent, menţinând starea de vigilență activă, între mediu și maxim, încă se mai produc victime, încă securitatea populației este pusă sub semnul întrebării.

Eforturile cancelariilor europene sunt de primă mărime. Astfel, putem vorbi despre anumite proceduri ce nu ne mai lasă la voia întâmplării, chiar dacă teroriștii atacă prin mijloace dintre cele mai ingenioase, strecurându-se prin interdicțiile pe care coaliția antiterorism le impune comunităţilor. Își reduc la maxim armamentul, folosindu-se de cuțit în locul armelor de foc, de vehicule în locul bombelor, cu ajutorul cărora intră direct în zonele aglomerate, târguri de crăciun, faleze, cafenele.

Strategia UE de combatere a terorismului se bazează pe patru componente: prevenirea, protejarea, urmărirea și reacția. Cadrul actual pe care Comisia Europeană îl urmează în propunerile sale este Agenda europeană privind securitatea 2015-2020, care are drept scop facilitarea cooperării dintre țările UE în lupta împotriva terorismului, crimei organizate și criminalității informatice. În ultimii ani au existat numeroase politici UE în domeniul combaterii terorismului, care implică mulți oameni, organizații și strategii. Parlamentul a înființat o comisie specială care să sugereze modalități de îmbunătățire a eficienței și eficacității răspunsului UE la terorism.

Combaterea terorismului necesită abordarea unor chestiuni precum luptătorii străini, controalele la frontieră, reducerea finanțării. Detalii despre politicile UE de combatere a terorismului.

Ameliorarea controalelor la frontieră, Oprirea luptătorilor teroriști străini, Utilizarea datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul, Îmbunătățirea schimbului de informații, Combaterea finanțării terorismului, Reducerea accesului la armele periculoase, Prevenirea radicalizării.

UE este principalul forum de cooperare între statele membre în lupta împotriva terorismului, chiar dacă politicile de combatere a terorismului sunt într-o mare măsură responsabilitatea țărilor.

 

Deputații europeni decid, împreună cu miniștrii UE, cu privire la principalele legi UE privind combaterea terorismului. În mod tradițional, Parlamentul se asigură că drepturile fundamentale și protecția datelor sunt respectate.

Avem șansa de a reuși descurajarea intensificării unor astfel de atacuri teroriste. De a produce anularea sau amânarea acestora, datorită intensificării vigilenței statelor din ce în ce mai insistent vizate a plăti în numele tuturor păgânilor care nu-l recunosc și nu îl respectă pe Allah, fie-I numele lăudat! Motivul jihadului nu mai este invocate, atâta timp cât nimeni nu mai are curajul de a pomeni despre ”războiul sfânt”, după ce nici un lider al terorismului mondial nu își mai pierde timpul cu motivarea acestor genuri de atacuri.

Au murit doar cei care au murit, pentru că trebuiau să moară. Este suficientă explicația. Cine dorește să cunoască mai multe se poate adresa la sediul central al organizației, de regulă, de eliberare, la orice număr de telefon ar reuși să formeze!

ADI CRISTI