Curtea Constituţională  va înştiinţa Comisia de la Veneţia despre modificările legate de opiniile separate

Curtea Constituţională a transmis, marţi înr-un comunicat de presă, că va înştiinţa Comisia de la Veneţia cu privire la modificările deja făcute de instituţie în legătură cu opiniile separate ale judecătorilor CCR.

 

Reacţia Curţii Constituţionale vine după ce Comisia de la Veneţia a adoptat un raport asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale, aprobat săptămâna trecută. CCR arată, în comunicatul de presă că plenul Curţii revenise încă din 5 iulie a.c. asupra deciziei din iunie 2017 prin care fusese interzisă publicarea opiniei separate ostentative sau cu tentă politică.

„Urmare publicării Raportului asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale, aprobat de Comisia de la Veneţia la cea de-a 117-a Sesiune Plenară din 14-15 decembrie 2018, văzând aspectele consemnate cu referire la Curtea Constituţională a României, în special referirile critice cuprinse la par.44-46, formulăm următoarele precizări: Motivele care au determinat plenul Curţii Constituţionale să adopte o măsură restrictivă cu privire la redactarea opiniilor concurente şi separate au fost menţionate în preambulul Hotărârii nr.1/2017. La data aprobării şi publicării Raportului Comisiei de la Veneţia, plenul Curţii Constituţionale revenise la măsura criticată încă din 5 iulie 2018 şi a publicat în Monitorul Oficial al României opinia concurentă care a făcut obiectul Hotărârii nr.1/2017”, arată CCR în comunicatul de presă publicat pe site-ul instituţiei.MEDIAFAX