La Chișinău a fost lansat un album fotografic dedicat Centenarului Unirii

Albumul fotografic intitulat ”1918. Cum s-a făcut România Mare”, dedicat Centenarului Marii Uniri, a fost lansat ieri seară la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Lucrarea a fost realizată în parteneriat cu asociațiile Centrul de Studii pentru Resurse Românești și Ars Historica, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, cu sprijinul DIGI 24 și al Țuca Zbârcea & Asociații, de profesorul Marius Diaconescu de la Universitatea București și cercetătorul George Damian, cu o prefață de președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop.

Solicitat de MOLDPRES, cercetătorul George Damian a menționat că albumul fotografic ”1918. Cum s-a făcut România Mare” reunește 200 de fotografii și hărți digitizate în decursul acestui an din colecțiile și fondurile Arhivelor Naționale ale României. Colecția de fotografii digitizate de proiectul Saecularia.ro deține peste 2.000 de imagini, cele 200 de cadre selectate pentru albumul fotografic prezentând parcursul românilor de la intrarea în Primul Război Mondial până la încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand și reginei Maria. ”Aici veți găsi cele mai importante fotografii de acum 100 de ani care ilustrează evenimentele ce au dus la unirea românilor din anul 1918”, a specificat George Damian.

La rândul său, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a afirmat că această apariție editorială  completează șirul de lucrări dedicate Centenarului Marii Uniri, care au fost lansate pe parcursul anului atât în R. Moldova, cât și în România.

”Noutatea prezentei lucrări, semnată de cercetătorii Marius Diaconescu și George Damian constă în faptul că aceasta adună între coperțile ei peste 200 de fotografii din colecțiile Arhivelor Naționale ale României, precum și hărți de epocă editate în premieră.  În prefața cărții, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop menționează, între altele, că ”fotografia aduce lumină în cuvântul scris, iar termenul ”hartă” (charta) are aceeași etimologie ca și cuvântul carte, semn că universurile cartografiei și cărturăriei interferă,  se completează”. Informația cuprinsă în album este prezentată în limbile română și engleză. Aceasta oferă posibilitatea să fie utilizată de un spectru larg de cercetători și de către toți cei interesați de Actul Unirii de la 1918”, a subliniat Elena Pintilei.

În context, istoricul Ion Negrei a accentuat că lucrarea va fi de un real folos în activitatea de cercetare și cea didactică.