Toți copiii născuți în maternitățile de stat din România vor fi testați auditiv gratuit

Ministerul Sănătății anunță că, din această lună, toți copiii născuți în maternitățile de stat din România vor fi testați auditiv gratuit, cu aparatură medicală modernă. Prin programul de screening auditiv, 186 de maternități și secții de terapie intensivă au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă.

Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. „Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obținut la rectificare, am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare, am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou-născuților”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

În România, la o mie de nașteri, trei nou-născuți prezintă deficiențe de auz greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea (hipoacuzia profundă) este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență de la noi din țară, care este depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de 2 ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt mult mai reduse.

Ministerul Sănătății a alocat pentru programul de screening auditiv al nou-născuților un buget de 2.550.000 lei. În luna octombrie, programul a fost extins și în spitalele aflate în subordinea autorităților locale cărora Ministerul Sănătății le alocă fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală utilizată pentru screeningul auditiv.

În perioada următoare, pentru o mai bună informare a publicului și cadrelor medicale, Ministerul Sănătății intenționează să demareze o campanie pe tema necesității testării auzului la nou-născuți.