În continuare rămânem orientați spre vectorul european, a declarat Pavel Filip

Republica Moldova rămâne în continuare orientată spre vectorul european. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Pavel Filip, care a prezentat un raport de activitate pentru cei trei ani de la preluarea mandatului, transmite MOLDPRES.

„Obiectivul nostru este să aducem cetățenilor noștri un nivel de trai european, salarii și pensii europene, infrastructură modernă și condiții de viață exact ca în statele membre ale UE. Aderarea la UE și Acordul de Asociere rămân busola în funcție de care ne orientăm și ne armonizăm toate acțiunile aici la Chișinău”, a afirmat șeful cabinetului de miniștri.

Potrivit oficialului, Republica Moldova are relații excelente cu vecinii de la București și Kiev și „contează pe sprijinul SUA, care este un partener strategic pentru țara noastră”, potrivit lui Filip. Premierul a mai spus că țara noastră are semnate 43 de acorduri de comerț liber cu diferite state. Totodată, Chișinăul mizează pe susținerea Bucureștiului în contextul în care Romania a preluat președinția Consiliului UE, la 1 ianuarie curent. Republica Moldova mai are o foaie de parcurs comună cu România, prin care vor fi monitorizate toate proiectele de interconectare convenite.

Premierul a menționat că Republica Moldova a obținut progrese și pe dimensiunea transnistreană. „Am cerut clar, repetat de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre, fermierii își pot lucra din nou terenurile agricole, am rezolvat problema școlilor, am alocat 15 mln de lei pentru dezvoltarea școlilor și infrastructurii în regiunea transnistreană”, a menționat Filip.

Prim-ministrul a mai specificat că „pe durata mandatului acestui guvern, pentru prima dată de la 1992, autoritățile de la Chișinău pot controla integral frontiera țării inclusiv pe segmentul central sau pe segmentul transnistrean”.