Ministrul Educaţiei în contextul epidemiei de gripă: Cursurile se suspendă dacă absenteismul e peste 20%; nu luăm o decizie generală

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat miercuri că nu va fi luată o decizie generală de suspendare a cursurilor în contextul epidemiei de gripă, dar a precizat că acolo unde absenteismul este mai mare de 20% şcolile vor fi închise.

Ecaterina Andronescu a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, că în fiecare zi de acum încolo se va face triajul zilnic în unităţile de învăţământ. În opinia sa, primul „triaj” ar trebui făcut de fiecare părinte dimineaţa şi, în funcţie de starea de sănătate a copilului, să îl ducă sau nu la şcoală.

„Păstrăm ceea ce am făcut toată săptămâna în şcoli, adică triajul la intrarea la ora 8,00 în şcoală şi la intrarea în schimbul doi la prânz. Întotdeauna raportăm. Direcţiile sanitare colaborează cu inspectoratele şi îşi raportează reciproc cazurile. Primul triaj cred că trebuie să îl facă orice părinte acasă, dimineaţă, când se uită la copilul lui şi vede dacă starea de sănătate îi permite să se ducă la şcoală sau îl trimite la doctor şi, sigur, în măsura în care apar situaţii care impun trimiterea tuturor acasă, inspectoratele şcolare, în dialog permanent cu direcţiile sanitare, pot să ia şi această decizie. Nu luăm o decizie generală. Acolo unde este cazul, unde direcţia sanitară recomandă facem şi suspendarea cursurilor. Dacă absenteismul este mai mare de 20% din unitatea şcolară, cursurile se suspendă”, a subliniat ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, DSP-urile au trimis medic sau asistent medical, în această perioadă, la unităţile de învăţământ unde nu era cabinet medical. „Acolo unde nu a existat cabinet medical, DSP a trimis un asistent medical sau un doctor. (…) Inspectoratele şcolare fac raportare zilnică cu situaţiile din teritoriu. Ieri au apărut în toată ţara vreo 512 cazuri de gripă. Avem în sistem peste două milioane de elevi”, a precizat demnitarul. AGERPRE