FUMATUL POATE AFECTA VEDEREA, ARATĂ REZULTATELE UNUI STUDIU

 

Cei care fumează mai mult de 20 de țigări pe zi au dificultăți în percepția culorilor, iar vederea în spațiu le este afectată. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de un grup de cercetători americani și publicat recent în revista științifică Psychiatry Research.

La studiu au participat 134 de adulți tineri – fumători înrăiți și nefumători. 71 dintre participanți nu fumaseră niciodată, în timp ce 63 de participanți fumau mai mult de 20 de țigări pe zi și nu avuseseră nicio tentativă de a renunța la fumat.

Toți participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 25 și 45 de ani și vedere normală conform testelor standard de acuitate vizuală. Toți participanții la studiu erau sănătoși, fără alte probleme de sănătate fizică și psihică care ar fi putut să le influențeze rezultatele testului. Fumătorilor li s-a permis să fumeze până în momentul testării.

 

Afectarea vederii în spațiu și a percepției culorilor

 

În cadrul studiului, cercetătorii au testat capacitatea participanților de a distinge diferențe subtile de contrast și de culoare folosind niște teste vizuale standard. Rezultatele au arătat că fumătorii înrăiți suferă de o afectare semnificativă atât în cazul percepției culorilor, cât și în cel al vederii în spațiu comparativ cu participanții nefumători.

Fumul rezultat din arderea țigărilor include mai mulți compuși care afectează sănătatea pe mai multe planuri. Rezultatele acestui studiu confirmă faptul că fumatul și, implicit, expunerea prelungită la compușii neurotoxici prezenți în țigări pot afecta sensibilitatea vederii și percepția culorilor. Rezultatul este o vedere alterată.

 

Unul din cinci adulți europeni fumează

 

În Europa, aproximativ o cincime din adulții europeni fumează zilnic. În unele țări, rata fumătorilor ajunge chiar la una din patru persoane, arată rezultatele raportului Health at a Glance 2018, publicat la sfârșitul anului trecut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană. Rezultatele acestui studiu vin să reconfirme faptul că fumatul afectează sănătatea pe mai multe planuri.