A ÎNCEPUT DEZASTRUL

Cu fiecare zi consumată în contul pregătirilor pentru campania electorală a europarlamentarelor încep să apară, din ce în ce mai agresiv, tot felul de fake news care au rolul de a hipnotiza prin destabilizare încrederea în liderii politici care au rolul de locomotive a partidelor, fie că sunt din stânga sau din dreapta eșichierului politic.
Atmosfera din campaniile electorale, de regulă sunt irespirabile, otrăvitoare, imposibil de asimilat. Printr-o astfel de zonă ești obligat să treci fie cu mască de gaze, fie pur și simplu cu respirația oprită, ochii închiși, urechile acoperite.
La fel de fair play ar trebui să fim, recunoscând că acest tip de atitudine nu este o invenție dâmbovițeană, ea fiind practic un reflex deja condiționat al lumii politice mondiale, din SUA în Asia. Peste tot, de regulă în ţările cu un regim democrat, se întâmplă aceste derapaje, aceste eșuări în ridicol, existând declaratele intenții de a promova ”ce este mai necesar momentului”, chiar dacă, pe fond, nu se propune decât contrariul. Tot ceea ce ce striga, tot ceea ce se aclamă s-au dovedit că nu vor fi subiectele ce vor fi puse în practică.
Imediat după afișarea rezultatelor electorale acestea vor fi uitate, vor fi amânate, vor fi regândite pentru viitoarele alegeri. Sunt subiecte doar de campanie electorală, cu priză la public, tentante și greu de ocolit, cu atât mai mult cu cât ele sunt vii doar în zilele în care are loc marea înfățișare a liderilor politici cu electoratul. Subiectele invocate au rolul formulelor de salut, de genul ”Bine v-am găsit; Ne-a fost dor de voi; Ce bine ne pare că arătați așa de bine etc.”
În aceste mesaje tot timpul, invariabil, sunt deconspirați vinovații, care nu pot fi alții decât ”dușmanii politici”! Nu mai avem de mult, în ultimii 20 de ani, adversari politici. Aceștia au fost transformați în inevitabili dușmani, asupra cărora s-a pornit un adevărat măcel. Dacă ai posibilitatea să observe întreaga scenă politică dintr-un punct din spațiu atunci vei avea surpriza de a constata că toți participanții la campania electorală au aceeași calitate de dușmani până la moarte.
Nu se mai poate vorbi decât de bâlci, balamuc, golănie, agresivitate, fără a se reuși punerea în valoare a mult invocatelor programe electorale.
Penibilul și ridicolul, minciuna și șmecheria sunt fundamentele pe care liderii politici ai opoziției, în general, își ridică în piețele publice discursurile aberante și sforăitoare, în conținutul cărora partidele de la putere sunt acuzate că nu sunt altceva decât partide mafiote, ce trebuie strivite, a căror lideri, la rândul lor, ar trebui fugăriți pe străzi și nimiciți.
Marele retor al acestor momente primitive și de prost gust nu poate fi altul decât Ludovic Orban, cel care în afara faptului că joacă excelent rolul rușinii liberale, are grave probleme de neuroni, neurologii fiind puși în situația de a constata care poate fi comportamentul unui posesor ilegal de creier, care acuză o lipsă totală de neuroni, lăsat în libertate fără nici un fel de protecție.
Țara este deja inflamată. Tensiunea și încărcătura nucleară, pusă în opera de acest tip de nervozități și de ieșiri bezmetice în fața poporului, este pe punctul unor mari detonări, a unor mari eșecuri, chiar și în zona aparent neutră a electoratului. Să nu uităm că antrenați în această nebunie politică sunt 30-35% din electoratul român. Ceilalți 65-70% stau în espectativă, în așteptare. Nu sunt deciși încă cum să reacționeze, fără ca ei să-și asume rolul pasivilor, a celor cărora nu le pasă de ceea ce se întâmplă în imediata lor apropiere.
Trebuie să fim cât se poate de conștienți că o simplă scânteie ar putea să inflameze masa aceasta aparent amorfă de electorat majoritar (acea 2/3-ime cu valoare supremă în a promova voința poporului). Iată de ce cred că este mai mult decât periculos acest tip de atitudine, această sălbăticie păstrată în stare latentă, decât orice altă strategie electorală. Nu putem ignora faptul că această armă ascunsă poate fi detonată de gesturile aiuritoare ale celor care striga mai tare, care înjură ca la ușa cortului, care se manifestă sălbatici, bădărani, cu o mârlănie grețoasă și imposibil de trecut cu vederea. Avem obligația să nu ne lăsăm în seama vecinului, prietenului. Să fim noi responsabili și să lovim necruțător pe toți cei care urlă ca descreierații, atâta timp cât prin lege există o anume rigoare a publicării mesajelor electorale, atât în ceea ce privește prezentarea candidaţilor, fie prin postere, afișe, emisiuni televizate, interviuri sau mesaje publicate în presa scrisă.
A început dezastrul. Cei care vor fi răbdători vor trece linia de sosire. Cei care vor fi grobieni vor pierii pre limba lor.
ADI CRISTI