Varujan Pambuccian:În rândul grupului minorităţilor naţionale trendul este unul de susţinere a referendumului

Deputatul Varujan Pambuccian a declarat joi, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că în rândul grupului minorităţilor naţionale trendul este unul de susţinere a referendumului, dar există şi excepţii.

„Noi am spus că există puncte de vedere diferite în interiorul grupului, adică sunt organizaţii care susţin realizarea referendumului, tematica sa, sunt organizaţii care nu s-au exprimat până în momentul de faţă, probabil că urmează să se consulte în interiorul lor, sunt organizaţii care nu susţin. Dar, în general, trendul este unul de susţinere, din ce am putut să constat până acum”, a spus el.

Pe de altă parte, Pambuccian a precizat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele a abordat şi tema unei posibile medieri în ce priveşte o lege a organizaţiilor minorităţilor naţionale.

„În 1990, toate organizaţiile – partidele politice, minorităţile, ONG-urile – s-au înscris pe legea veche, de dinainte de război, a asociaţiilor şi fundaţiilor. Între timp, partidele şi-au făcut legea lor, ONG-urile şi-au făcut legea lor. Noi am rămas, cu toate că avem prevăzut în mod expres în Constituţie – eu am introdus în Constituţie lucrul acesta, să avem o lege cadru – noi am rămas singurii care nu avem o lege de organizare pentru organizaţiile noastre, care nu sunt nici ONG-uri, nici partide politice şi apar tot timpul confuzii şi interpretări greşite, care vin din faptul că nu avem încă o legislaţie foarte bine aşezată în domeniul acesta. Noi ne-am înscris pe ordonanţa 26, de exemplu. Lucrul ăsta trebuie să îl rezolvăm la un moment dat”, a spus el.

Deputatul a subliniat că organizaţiile pe care le reprezintă îşi doresc o soluţie care „să reziste pe termen lung” şi să aibă susţinerea tuturor actorilor politici.

„Am discutat şi cu partidele politice pe tema asta, am discutat cu toată lumea. Încercăm să găsim o soluţie care să fie acceptată de către toţi. Nu vreau să încercăm să forţăm o soluţie care să fie fragilă în timp. Eu întotdeauna am fost pentru soluţii care să reziste pe termen lung şi, tot grupul, încercăm să găsim o soluţie mediată, în care toţi actorii politici existenţi pe scena politică să fie de acord cu ea”, a spus el. AGERPRES