Codrin Ştefănescu:Toate partidele politice dau explicaţii legate de cheltuirea banilor proveniţi de la bugetul statului Autorităţii Electorale Permanente şi Curţii de Conturi

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni că toate partidele politice dau explicaţii legate de cheltuirea banilor proveniţi de la bugetul statului Autorităţii Electorale Permanente şi Curţii de Conturi, iar anchetarea felului cum au fost cheltuiţi aceşti bani de către procurori este ”abuzivă”.

„Toate partidele politice dau explicaţii la două instituţii (legate de cheltuirea banilor proveniţi de la bugetul statului – n.r.), Autoritatea Electorală Permanentă şi Curtea de Conturi. Ei vin şi ne controlează pe toţi, nu numai PSD, şi PNL, USR, PMP, toată lumea este controlată de aceste două autorităţi şi, credeţi-mă, aceste două instituţii chiar îşi fac treaba. (…) Dacă aceste două instituţii ar face un raport urât despre cheltuirea banilor unui partid, bineînţeles că ajunge la Parchet. (…) Să te bagi cu bocancii în viaţa internă a partidului mi se pare un lucru nefiresc.(…) Ancheta asta este abuzivă, modalitatea în care se bagă în viaţa partidului politic, un partid politic înseamnă de fapt în România democraţie, este esenţa democraţiei. Vrem să fim ţară democratică, avem partide politice, avem pluripartidism. Eu, ca pesedist, nu aş vrea să se întâmple lucrul ăsta niciunui partid. Dacă i se întâmpla unui partid de Opoziţie lucrul ăsta, eu luam primul poziţie, spuneam că este nefiresc, este ilegal, e pe lângă Constituţie şi abuziv”, a spus Ştefănescu, la sediul DNA, unde a fost împreună cu trezorierul PSD, Mircea Drăghici, să depună documente cu privire la verificările pe care procurorii le fac în legătură cu cheltuirea banilor publici de către PSD.

Ştefănescu a adăugat că partidul politic este cel care decide cum se cheltuie banii pe care îi deţine.

„Avem informaţii că vor fi chemaţi pe rând mai mulţi membri din conducerea partidului, doar ca să confirmăm ce am scris în această adresă către ei şi urmează ca în zilele următoare să luăm şi noi o decizie în ceea ce priveşte acest abuz, s-ar putea să facem nişte reclamaţii în sensul ăsta. Ne vom sfătui cu avocaţii partidului, pentru că este un precedent periculos pentru democraţia din România. Oportunitatea cheltuirii cotizaţiilor şi banilor unui partid în acţiuni electorale, în acţiuni permanente, este treaba acelui partid. (…) Mircea Drăghici este trezorier şi nu este singur, este o echipă întreagă de contabili, de oameni care sunt împuterniciţi, inclusiv în relaţia cu AEP, Curtea de Conturi, semnătura se dă în bloc între ei toţi. În fiecare trimestru vine trezorierul partidului, conform statutului, în faţa Comitetului Executiv Naţional al partidului şi prezintă pe ecran toate aceste cheltuieli. Noi în şedinţă de Birou Permanent sau de CEx luăm nişte decizii, ca toate celelalte partide.(…) Sunt acţiuni pe care un partid politic le gândeşte cu dorinţa ca adversarul politic să nu le afle, iar acum DNA vrea să ştie toate lucrurile pe care le facem noi, ca partid politic”, a menţionat Ştefănescu.

Secretarul general al PSD a afirmat că AEP şi Curtea de Conturi au făcut controale cu privire la aceşti bani şi „au găsit cu totul altceva, nişte mici chestii legate de nu ştiu ce, care, bineînţeles partidele sunt direcţionate să le îndrepte, sunt lucruri minore”.

La rândul său, trezorierul PSD, Mircea Draghici, întrebat dacă şi-a cumpărat pe banii partidului casă şi maşină, a spus că acestea sunt „nişte minciuni absolut incredibile pe care le rostogoliţi în continuare”. AGERPRES