Violonistul Alexandru Tomescu va evolua în cadrul unul proiect al Turneului Stradivarius 2019

Violonistul Alexandru Tomescu şi invitaţii săi, care vor evolua în cadrul unul proiect al Turneului Stradivarius 2019, precum şi nume mari ale scenei simfonice internaţionale, precum pianistul Eduard Kunz sau dirijorul Fakhraddin Kerimov, vor urca pe scena celei de-a 49-a ediţii a „Zilelor Muzicale Târgumureşene”, eveniment organizat de Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, în perioada 9-30 mai.

„În fiecare an, în luna mai, Filarmonica noastră vine cu o ofertă generoasă de momente artistice grupate într-un buchet de surprize generic intitulat Festivalul ‘Zilele Muzicale Târgumureşene’. Anul acesta am ajuns la ediţia a XLIX-a a acestei manifestări artistice de excepţie aici, în Palatul Culturii din Târgu Mureş, Oraşul Florilor, aşa cum ne place să considerăm şi astăzi urbea noastră. Concertul extraordinar de deschidere a festivalului, programat în 9 mai, îl are la pupitru pe Maestrul Fakhraddin Kerimov din Azerbaidjan şi care, de mai bine de cincisprezece ani, este un oaspete mult aşteptat la noi. În deschidere vom putea asculta o frumoasă lucrare simfonică: Jubel Ouverture, op.59 de C.M. von Weber”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, dirijorul Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.

Potrivit acestuia, prin tradiţie, cu ocazia concertului de deschidere, pe scena festivalului este promovat un tânăr talent din ţara noastră, anul acesta şansa revenindu-i lui Fabiani Prscina, care, la doar 15 ani, este considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti de la noi. El va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră nr.21 în Do major, KV 467 de W.A.Mozart. În partea a doua vom putea audia superba Suită de balet ‘Sărutul zânei’ de I.Stravinsky, a precizat sursa citată.

Conform lui Cazan, în 12 mai este rândul tinerelor talente târgumureşene să urce pe scena Festivalului, astfel încât, sub bagheta lui Remus Grama, vor evolua soliştii Bíró Zsuzsanna, David Mărginean, Ferenczi Balázs, Moldovan Tamás, Darius Străulea, Sipos Tamás, Pethő Rebeka şi Benedek Balázs, toţi elevi ai Liceului Vocaţional de Artă dinTârgu Mureş.

„Este un program interesant, ce cuprinde lucrări concertante din creaţia lui T.Dubois, G.F.Händel, F.Mendelssohn-Bartholdy, G.Alamiro şi D.Milhaud. Primul concert cameral din Festival este susţinut de binecunoscuta formaţie camerală a instituţiei noastre, Cvartetul de coarde ‘Tiberius’ şi care are şi un invitat de marcă, violistul Constantin Stanciu, membru al renumitului Cvartet de coarde ‘Voces’. Programul cuprinde în exclusivitate creaţii beethoveniene”, a arătat Vasile Cazan.

Un eveniment important, care va marca împlinirea a 50 de ani de carieră a maestrului Mădălin Voicu, va fi concertul din data de 16 mai, dar şi includerea în program a Turneului Internaţional Stradivarius 2019.

„Nemuritorul Mozart este prezent pe agenda Festivalului, joi, 16 mai, când, sub bagheta maestrului Mădălin Voicu, valorosul nostru colectiv simfonic va interpreta în deschidere Divertismentul în Re major, KV 136, apoi talentatul violonist Florin Ionescu-Galaţi ne va tălmăci Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 3 în Sol major, KV 216. În final vor răsuna armoniile Simfoniei nr.33 în Si bemol major, o lucrare mai puţin cântată la noi în ultimele stagiuni. Un eveniment artistic de excepţie este Concertul cameral special de duminică, 19 mai, moment intitulat ‘Vive la musique’, proiect al Turneului Internaţional Stradivarius 2019, Sezonul româno-francez. Invitatul nostru este marele violonist Alexandru Tomescu, care are şi el invitaţi la fel de valoroşi la acest turneu: harpista franceză Delphine Benhanou, Lari Grigorescu – dans contemporan şi coregraful Alexandru Condurache”, a subliniat directorul Firalmonicii din Târgu Mureş.

De asemenea, un alt moment artistic important este recitalul din 21 mai al pianistului rus Eduard Kunz, care va interpreta lucrări de referinţă din creaţia pianistică a compozitorilor F.Poulenc, C.Debussy, G.Enescu şi S.Rachmaninov.

„Şi tot Eduard Kunz va fi solistul evenimentului simfonic extraordinar de joi, 23 mai, când ne va încânta prin interpretarea Concertului pentru pian şi orchestră nr.1 în si bemol minor de P.I. Ceaikovski. Suntem doritori să marcăm cu acest prilej împlinirea a 150 de ani de la moartea marelui compozitor francez Hector Berlioz, din a cărui creaţie va fi interpretată celebra Simfonie fantastică. Acest concert este un moment de vârf în cadrul Festivalului şi suntem onoraţi să îl avem oaspete la pupitrul dirijoral pe maestrul Nicolae Moldoveanu din Elveţia, artist de talie mondială, foarte îndrăgit şi apreciat de renumite orchestre de pe întregul mapamond”, a precizat Cazan.

Acesta a subliniat că, în data de 24 mai, va fi susţinut un alt concert vocal-simfonic extraordinar dirijat de maestrul Selmeczi György din Ungaria, căruia îi va fi dedicată o seară de autor.

„Personalitate muzicală ce se manifestă în diferite ipostaze: dirijor, compozitor şi muzicolog, maestrul Selmeczi a fost oaspete al Filarmonicii noastre în calitate de dirijor în mai multe stagiuni, de data aceasta suntem bucuroşi să îi ascultăm lucrările chiar sub bagheta domniei sale. Se vor afla în scenă Kele Brigitta, Török Márton, Szövérdi Enikő, Szabó Adorján, Veress Orsolya, Toni Bardon, Köpeczi Sándor, Szép Bálint, Antal Attila, toţi solişti cu o impresionantă carte de vizită. De asemenea, va evolua pe scenă cunoscutul Cvartet de coarde ‘Brassai’, Orchestra de cameră a Operei Maghiare din Cluj şi Corul Mixt al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş”, a mai spus Cazan.

Concertul de închidere al Festivalului va fi unul vocal-simfonic extraordinar şi va fi dirijat de Junping Qian din China.

În prima parte, violonistul Dragoş Mânza, din Germania, va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de L.van Beethoven. Apoi, în partea a doua, Corul Mixt şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, tenorul Ştefan von Korch şi basul Köpeczi Sándor vor prezenta Messa di Gloria de G.Puccini. AGERPRES