ALIMENTELE ULTRAPROCESATE FAC OAMENII SĂ MĂNÂNCE MAI MULTE CALORII

Tot mai multe persoane sub 50 de ani sunt diagnosticate cu cancer colorectal, arată două studii realizate în țări europene și țări cu PIB mare, relatează BBC News.

Într-un studiu publicat în ziarul Gut, cercetătorii olandezi de la Erasmus MC University Medical Center, din Rotterdam, au analizat datele din 20 de țări europene, printre care Marea Britanie, Germania, Suedia și Franța, strânse de la peste 143 de milioane de oameni.

Ei au constatat o creștere a incidenței cancerului colorectal în perioada 1990-2016 în majoritatea țărilor. În cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 26 și 29 de ani, creșterea a fost semnificativă, adică de la 0,8 la 2,3 cazuri la 100.000 de oameni. Cea mai accelerată creștere, de 7,9% pe an, s-a înregistrat între 2004 și 2016.

Deși numărul total al cazurilor la adulții tineri rămâne scăzut, studiile au scos la iveală o creștere importantă a numărului pacienților cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani.

În ceea ce privește decesele provocate de maladie în această grupă de vârstă, nu s-au înregistrat modificări.

În rândul persoanelor cu vârste între 30 și 39 de ani, incidența cancerului colorectal a crescut de asemenea din 1990 până în 2016, dar mai puțin. Iar în ceea ce îi privește pe cei peste 40 de ani, incidența a fluctuat.

Un alt studiu, publicat de The Lancet Gastroenterology&Hepatology confirmă acest fenomen și în rândul tinerilor din țările cu PIB mare de pe alte continente, precum Australia, Canada sau Noua Zeelandă.

Studiul a relevat o creștere cu 3,1% în Danemarca și cu 2,9% în Noua Zeelandă și Australia a incidenței cancerului de colon la pacienții sub 50 de ani, în perioada 1995-2014. Și incidența cancerului rectal în această grupă de vârstă a crescut semnificativ, cu 3,4% în Canada, de exemplu.

“Deși screeningul populației sub 50 de ani nu este considerat eficient din punct de vedere al costurilor, din cauza incidenței relativ scăzute, istoricul familial ar putea ajuta la identificarea persoanelor mai tinere cu risc mare de a face cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Marzieh Araghi, de la Agenția internațională pentru cercetări în domeniul cancerului din Lyon.

Cercetătorii nu știu, deocamdată, cauzele acestor modificări, dar cred că obezitatea și o dietă nepotrivită ar putea fi factori. În aceste condiții, experții îndeamnă medicii să nu ignore simptomele la tineri.

În majoritatea Europei, programele de screening pentru cancerul colorectal încep la vârsta de 50 de ani, pentru că boala este mai frecventă în rândul acestui grip de persoane. Însă, în Statele Unite se analizează posibilitatea ca astfel de programe să se adreseze tuturor persoanelor de peste 45 de ani.