Ministerul Finanțelor a precizat că tichetele de masă nu vor fi anulate

Ministerul Finanțelor a precizat că tichetele de masă nu vor fi anulate, ci doar se propune a fi schimbat tratamentul fiscal aplicat acestora. Mai exact, tichetele de masă vor fi supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a impozitului pe venit, transmite MOLDPRES.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor a specificat că tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii.

În prezent, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de către aproximativ 620 de angajatori, relevă datele ministerului. „Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a comunicat sursa citată.

În aceste condiții, responsabilii susțin că este important ca orice măsură, inclusiv tichetele de masă, să fie introdusă în situația când parametrii bugetari permit aceasta.

Reacția Ministerului Finanțelor vine după ce astăzi, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova s-a arătat îngrijorată de intenția de anulare a facilităților la utilizarea tichetelor de masă. Decizia a stârnit și critici din partea unor actori politici.