Klaus Iohannis le-a propus liberalilor ca parteneriatul preşedinte – PNL să devină „nucleul care va cataliza toate energiile”

P

Preşedintele Klaus Iohannis le-a propus joi liberalilor ca parteneriatul preşedinte – PNL să devină „nucleul care va cataliza toate energiile” astfel încât România să devină un stat funcţional.

„Vă propun ca parteneriatul preşedinte – Partidul Naţional Liberal să devină nucleul care va cataliza toate energiile, astfel încât România să devină un stat funcţional, cu instituţii eficiente, în slujba cetăţeanului! Eu vreau să facem România puternică! (…) Trebuie să reclădim scara valorilor care susţine dezvoltarea oricărei societăţi. Reconfigurarea României nu poate fi imaginată fără promovarea asiduă a unui set de valori şi principii din rândul cărora nu au cum să lipsească cinstea, încrederea, toleranţa, înţelepciunea, competenţa, buna-cuviinţă ori creativitatea. Iar poporul român are din plin aceste atribute, doar că adesea dramele, tragediile, disfuncţionalităţile sistemice scot la iveală ce e mai urât şi tindem să credem că aspectele negative prevalează”, a afirmat Iohannis, la Consiliul Naţional al PNL.

El a arătat că o consecinţă directă a acestui fapt este că oamenii „îşi pierd speranţa”, capitalul uman emigrează, iar societatea devine „divizată, temătoare şi dominată masiv de neîncredere” la toate nivelurile.

„Noi avem obligaţia să repunem statul în matca sa şi să redăm cetăţenilor încrederea că instituţiile sunt eficiente. Este ceea ce aşteaptă românii de la preşedintele lor şi de la Partidul Naţional Liberal, partidul care a câştigat ultima rundă de alegeri şi care, sunt convins, va câştiga toate alegerile! Din păcate, nu există un buton magic care, odată apăsat, ar reseta statul român. Această reaşezare este obligatorie, dar este un proces de durată. Este un demers pe care vreau şi trebuie să îl facem împreună, iar alături de noi vor sta toate forţele politice care împărtăşesc aceleaşi valori. Nu va fi uşor, dar, dragii mei, nu uitaţi nicio clipă – cel mai important aliat pe care îl avem este cetăţeanul român”, a punctat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că prin acţiunile sale, ale PNL şi ale întregii opoziţii parlamentare, dar „mai ales prin mobilizarea cetăţenilor” a fost păstrat cursul pro-european, transatlantic şi democratic al României.

„Pe 26 mai am primit cel mai important semnal din partea oamenilor că ne susţin în efortul nostru de a bloca distrugerea României de către un partid nociv, care şi-a pierdut demult sensul şi busola. A fost cel mai puternic vot pro democraţie care a marcat, la trei decenii de la Revoluţia din 1989, maturizarea societăţii româneşti. Românii vor ca asaltul continuu al PSD la adresa statului de drept, dar şi la adresa statului român în ansamblu, să înceteze. Românii cinstiţi, care muncesc şi plătesc taxe şi impozite, aşteaptă ca statul să funcţioneze pentru ei, nu în favoarea unui grup care a pus stăpânire pe resurse şi pe decizie. Românii vor autostrăzi, vor servicii medicale performante, vor egalitate de şanse şi acces la o educaţie de calitate, vor să fie trataţi cu respect atunci când interacţionează cu instituţiile publice”, a precizat Iohannis. AGERPRES