DOUĂ DECESE ȘI PESTE 200 DE ÎMBOLNĂVIRI DE LISTERIOZĂ ÎN SPANIA; PRINTRE PACIENȚI, UN TURIST

Două decese și peste 200 de îmbolnăviri. Este cel mai recent bilanț al consumului de carne de porc contaminată cu listerioză din Spania. Ministerul român de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cetățenii români.  Dacă au simptome de febră, dureri musculare, vărsături sau diaree, dureri de gât, confuzie şi oboseală și dacă sunt sau au fost de curând în Spania, mai ales în regiunea andaluză, ei trebuie să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau celui mai apropiat spital.

Crește bilanțul deceselor de listerioză

O femeie de 74 de ani a murit marţi de listerioză în Spania după ce a consumat carne de porc contaminată, aducând la două numărul deceselor provocate de această epidemie, au anunțat autoritățile locale.  O nonagenară a murit deja pe 19 august.

În total, peste 200 de cazuri de infecţie de origine alimentară, cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, au fost confirmate de către autorităţi. Printre ei și un cetăţean britanic, diagnosticat în Franţa, care a consumat carne contaminată la Sevilla.

Toate persoanele care au contractat listerioză au consumat o specialitate din carne de porc specifică Andaluziei numită „carne mechada”, produsă într-o fabrică din Sevilla, care între timp a fost închisă.

De asemenea, autorităţile regionale au confirmat că listerioza cauzată de această carne contaminată a dus la pierderea unei sarcini.

Listerioza poate lua forme grave la persoanele cu sistem imunitar slăbit, dar şi la gravide şi la vârstnici.

În cazul ingerării de alimente contaminate de către o femeie însărcinată, infecţia se poate transmite de la ea la făt.

Aceste cazuri de listerioză suscită o vie polemică în Spania, unele voci întrebându-se dacă autorităţile regionale şi naţionale au alertat la timp populaţia şi au scos suficient de repede produsele suspecte de pe piaţă. 

Ce este Listeria monocytogenes și cum o putem evita?

Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, cât și în fecalele animalelor.

Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzător înainte de a fi consumate.

Simptomele listeriozei

În cazul listeriozei există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie).

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Pacienții cu grad sporit de risc

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.

Având în vedere rezistența acestui germen precum și capacitatea lui de a se multiplica inclusiv în condiții de refrigerare, Listeria monocytogenes reprezintă o provocare pentru industria alimentară atât la nivel național cât și la nivel mondial.

Ce facem dacă suspectăm că un produs cumpărat este contaminat?

În momentul în care consumatorul constată sau suspectează că a achiziționat un produs contaminat este recomandat ca acesta să nu consume produsul respectiv și să se adreseze autorităților statului cu responsabilități în ceea ce privește controlul și expertiza produselor alimentare, precum și de protecție a consumatorului, în vederea demarării de investigații specifice și luării tuturor măsurilor care se impun.

De asemenea, aceștia se pot adresa comerciantului de la care a achiziționat produsul care este obligat, în cazul în care suspiciunea este confirmată că în baza procedurilor de retragere/rechemare să preia produsele și să restituie contravaloarea acestora.

În cazul în care consumatorul consideră că drepturile sau sănătatea i-au fost afectate sau identifică o culpă a uneia dintre părți implicate în raport cu interesele lui, acesta are dreptul să se adreseze instanțelor de judecată sau, în funcție de situație, altor instituții ale statului.