SPERANȚE PENTRU TRATAREA BOLII PARKINSON

17 septembrie 2019 / Ștefan Ionescu

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă care afectează creierul, pentru care nu există în prezent un tratament. Acest lucru s-ar putea schimba însă, în câțiva ani, susține un grup de oameni de știință din Statele Unite și China. Cercetătorii au descoperit că un medicament folosit în prezent pentru a trata prostata mărită are o acțiune benefică și asupra celulelor creierului afectate de Parkinson. Medicamentul se numește Terazosin și, până la finalul acestui an, va intra în testele clinice pentru a se descoperi dacă poate încetini evoluția bolii Parkinson, un lucru pe care nu îl poate face niciun alt tratament în prezent.

Celulele creierului, protejate

Oamenii de știință de la Universitatea din Iowa, din SUA, și de la Institutul pentru Tulburări ale creierului din Beijing, China, au studiat mii de pacienți atât cu hiperplazie benignă de prostată (HBP), cât și cu Parkinson. Rezultatele lor, publicate în Journal of Clinical Investigation, sugerează că medicamentul protejează celulele creierului de distrugere.

Tratamentele existente pentru Parkinson pot ajuta la tratarea unora dintre simptome, dar nu pot încetini sau inversa pierderea neuronilor care apare cu boala. Terazosin poate ajuta însă prin activarea unei enzime numite PGK1 pentru a preveni moartea celulelor creierului, anunță cercetătorii.

Primul pas spre testele clinice

Medicamentul a fost mai întâi testat pe rozătoare, în cazul cărora el a părut să încetinească sau să oprească pierderea celulelor nervoase.

Pentru a evalua dacă medicamentul ar putea avea același efect la oameni, oamenii de știință au căutat în evidența medicală a milioane de pacienți din SUA pentru a identifica bărbații cu HBP și boala Parkinson. Ei au studiat 2.880 de pacienți cu Parkinson care au luat Terazosin sau medicamente similare care vizează PGK1 și i-au comparat pe aceștia 15.409 pacienți cu Parkinson care au luat un tratament diferit pentru HBP, care nu a avut nicio acțiune asupra PGK1.

Pacienții care au luat medicamentele care vizează PGK1 aveau o stare generală mai bună în ceea ce privește simptomele și progresia bolii Parkinson, motiv de ajuns pentru ca echipa de studiu să pregătească un studiu clinic, care va începe în acest an.

Unul dintre autorii principali ai studiului, dr. Michael Welsh spune că, deși este prematur să vorbim despre un tratament, rezultatele au potențialul de a schimba viața persoanelor cu Parkinson. „Astăzi, nu avem niciun tratament care să schimbe evoluția progresivă a acestei boli neurodegenerative. Acesta este un lucru groaznic, deoarece, pe măsură ce populația noastră îmbătrânește, boala Parkinson va deveni tot mai frecventă. Deci, acesta este într-adevăr un domeniu interesant de cercetare”, a explicat dr. Welsh rezultatele studiului.

Având în vedere ca Terazosin are un istoric dovedit în tratarea HBP, cercetătorii speră că aprobarea lui și reutilizarea ca medicament de tratare a bolii Parkinson va fi un pas ușor, dacă studiile clinice merg bine. Studiile, care vor dura câțiva ani, vor compara medicamentul cu un placebo pentru ca oamenii de știință să se convingă că este sigur și eficient în tratarea bolii Parkinson.