Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor la scrutinul din 3 noiembrie

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Misiunea de observare Promo-LEX a prezentat luni, 4 noiembrie, rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru turul doi al alegerilor locale generale din Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit acestora, candidatul PSRM a acumulat 52,43% dintre voturilor cetățenilor prezenți duminică la urne, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase – 47,57%. Datele nu diferă semnificativ de rezultatele preliminare anunțate de către Comisia Electorală Centrală, potrivit cărora, pentru Ion Ceban au votat 52,39% dintre locuitorii capitalei, iar pentru Andrei Năstase – 47,61%.

Directorul de programe al Promo-LEX, Pavel Postică, a precizat că observatori Promo-LEX au fost prezenți în toate cele 307 secții de votare deschise ieri în capitală. Aceștia au înregistrat pe parcursul zilei 90 de incidente în desfășurarea procesului electoral din municipiul Chișinău. Cele mai multe dintre acestea se referă la intimidarea alegătorilor, desfășurarea agitației electorale în raza de 100 de metri de la secția de votare, sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot, prezența nejustificată a unor persoane în incinta secțiilor de votare și deficiențe în listele electorale. Totodată, observatori au mai sesizat cazuri de votare nejustificată în grup și de fotografiere a buletinelor de vot.

Pavel Postică nu a precizat dacă incidentele depistate sunt în măsură să influențeze rezultatele scrutinului.

Duminică, 3 noiembrie, cetățenii cu drept de vot din 384 de localități din țară, inclusiv din capitală, și-au ales primarii pentru următorii patru ani. În municipiul Chișinău, primar a devenit Ion Ceban, care potrivit rezultatelor preliminare, a acumulat cele mai multe voturi.