CELE MAI DES ÎNTÂLNITE GREȘELI ÎN ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR

Arsurile ușoare nu se tratează cu substanțe grase, apa fierbinte nu trebuie turnată peste pielea înghețată și este bine să evităm folosirea unui garou în cazul mușcăturilor de șarpe. Recomandările acestea și multe altele au fost incluse într-un ghid despre acordarea primului ajutor emis de Universitatea din Rochester, Statele Unite. 

Specialiștii americani au explicat că, atunci când vrem să sărim în ajutorul unei persoane, este bine să știm ce facem și să ignorăm miturile care circulă în mod obișnuit. Iată greșelile cele mai des întâlnite și cum ar trebui să procedăm de fapt. 

Greșeală: aplicarea untului pe o arsură.

Probabil ați auzit de aplicarea untului pe o arsură. Nimic mai greșit, explică specialiștii. Orice substanță grasă aplicată peste o arsură păstrează căldura în interior, lucru care ar putea îngreuna vindecarea sau tratarea corectă. 

Ce trebuie să faceți: Turnați apă rece peste arsură pentru a ușura durerea. Apoi uscați ușor zona și păstrați-o ușor acoperită. Dacă începe să facă bășici, își schimbă culoarea sau pare infectată, cereți ajutor medical specializat. 

Greșeală: Utilizarea siropului pentru a provoca vărsături.

Când cineva înghite o substanță chimică otrăvitoare, unele persoane cred că vomatul imediat ar putea ajuta. În trecut, un medicament numit sirop de ipeca era folosit pentru a provoca vărsături. Dar siropul de ipecac nu se mai fabrică și nu trebuie utilizat. În unele cazuri de otrăvire, experții spun că cel mai bine este să nu induceți vărsăturile. Acestea pot provoca chiar mai multe probleme. Unele substanțe pot fi mai rele pentru organism atunci când sunt vomitate. 

Ce trebuie să faceți: sunați imediat la Urgențe sau la un medic pentru sfaturi despre gestionarea situației. Siropul ipeca nu se mai vinde. Nu păstrați sticle vechi de sirop de ipeca în casă!

Greșeală: aplicarea unor comprese calde pe o entorsă sau o fractură.

Căldura poate fi liniștitoare pentru dureri. Dar nu ar trebui să aplicați comprese calde pe o entorsă sau o fractură. Căldura nu va face decât să crească inflamația. 

Ce trebuie să faceți: Aplicați gheață timp de aproximativ 20 de minute. Înfășurați gheața într-un prosop curat, subțire sau o cârpă pentru a vă proteja pielea. Nu puneți niciodată gheață sau un pungă cu gheață direct pe piele. 

Greșeală: folosirea apei fierbinți pe pielea înghețată.

S-ar putea să fiți tentat să folosiți apă fierbinte peste pielea înghețată. Dar acest lucru crește riscul de a vătăma pielea dacă apa este prea caldă. 

Ce trebuie să faceți: încălziți lent pielea sau membrul cu o baie de apă caldă – nu fierbinte.

Greșeală: folosirea loțiunilor pentru frecțiepe bază de alcool pentru a reduce febra.

Folosirea acestor loțiuni face ca pielea să se răcorească. Dar acest lucru nu ajută atât de mult când ai febră. În plus, alcoolul din aceste soluții poate fi absorbit prin piele, ceea ce crește riscul unei intoxicații în special pentru copiii mici și sugari.

Ce trebuie să faceți: încercați un medicament care reduce febra și conține ibuprofen.

Greșeală: folosirea unui garou pentru mușcăturile de șarpe.

În urma unei mușcături de șarpe, poate părea o idee bună stoparea fluxului de sânge pentru a preveni răspândirea otrăvurilor. Dar asta ar putea provoca doar mai mult rău. În unele cazuri, otrava este apoi concentrată într-o zonă în care poate fi dăunătoare. În alte cazuri, problemele apar odată cu eliberarea bruscă de venin de șarpe în sânge după ridicarea garoului.

Ce trebuie să faceți: Cel mai important pas este calmarea persoanei care a fost mușcată și imobilizarea zonei mușcate. Acest lucru încetinește fluxul de venin în corp. Deoarece umflarea poate deveni severă, îndepărtați bijuteriile și hainele strâmte din zonele din apropierea mușcăturii. Un antivenin este cel mai eficient tratament pentru majoritatea mușcăturilor de șarpe veninos. Persoana mușcată trebuie să primească ajutor medical de urgență cât mai repede posibil.

Greșeală: folosirea unui garou pentru a opri sângerarea.

Pentru o rană adâncă la un braț sau picior, s-ar putea să vă gândiți să legați un garou în jurul zonei afectate pentru a opri sângerarea. Dar asta ar putea opri fluxul de sânge către întregul membru și ar putea provoca probleme grave.

Ce trebuie să faceți: aplicați presiune directă pe rană (folosiți un strat gros de tifon steril pe mâini, dacă este disponibil). Apoi înfășurați rana atunci când sângerarea se oprește. Dacă continuă să sângereze sau pare să aibă nevoie de suturi, solicitați ajutor medical.

Greșeală: frecatul la ochi ochiului pentru a elimina un obiect străin.

Când aveți praf sau un obiect mic în ochi, senzația poate fi extrem de enervantă și poate interveni dorința de frecare a ochiului pentru a elimina obiectul. Acest lucru este însă contraindicat. Frecatul la ochi atunci când există un obiect străin poate provoca probleme.

Ce trebuie să faceți: lacrimile nu vor fi de ajuns, probabil, pentru a spăla îndepărtarea obiectului. În schimb, clătiți ochiul cu apă curată de la robinet și cereți ajutor specializat dacă senzația persistă.

Greșeală: bandajul ținut pe o tăietură.

Folosirea unui unguent antibacterian pe o tăietură și apoi acoperirea zonei cu un bandaj timp de câteva zile nu grăbește vindecarea. Dimpotrivă, asta crește umiditatea nedorită peste zona afectată.

Ce trebuie să faceți: Curățați rana și aplicați unguent. Lăsați să se vindece în aerul curat. Dacă aveți nevoie de un bandaj pentru a menține rana curată, schimbați-o aproximativ de două ori pe zi. De asemenea, mențineți întreaga zonă curată și uscată folosind săpun și apă atunci când schimbați bandajul.

Greșeală: aplicarea zațului de cafea pe o tăietură pentru a opri sângerarea.

Folosirea zațului de cafea pentru a opri sângerarea poate infecta rana. De asemenea, asta va face dificilă munca personalului medical care va încerca să curețe rana pentru suturi.

Ce trebuie să faceți: aplicați presiune directă pe rană (folosiți un strat gros de tifon steril pe mâini). Apoi înfășurați rana atunci când sângerarea se oprește. Dacă continuă să sângereze sau pare să aibă nevoie de puncte de sutură, solicitați ajutor medical.