NOI AI CUM SUNTEM?

Sunt din ce în ce mai agresive îmbulzelile pe care clasa politică le practică acum, la final calendaristic de an. Părăsim un an bezmetic, fără coloană vertebrală, depozitarul unui întreg complex de slăbiciuni sau de aroganță dusă la limita extremă a răbdării de a respira în normalitatea schingiuită de tot felul de complexe de inferioritate.
Și în acest an, ca în ceilalți 29 de ani, nu am reușit să ne găsim ritmul normal de reprezentativitate, de asumare în nume propriu a marilor erori săvârșite, este adevărat, în numele bunelor intenții.
Anul 2019 ne-a demonstrat ce înseamnă să te scalzi în smoala Gheenei și să cânți ”Deșteaptă-te române!” Ce înseamnă să fii la dispoziția țării, pe când țara nu te lua în seamă sau pur și simplu ce înseamnă să ai răbdarea sadică de a-ți privi impasibil propria-ți moarte.
Vrem sau nu vrem, suntem obligați să respirăm dacă, acest efort poate fi considerat obligația noastră de a da din prinosul nostru pentru a trăi.
PNL este un partid politic pentru care ambiția de a guverna i-a depășit potența, ridiculizându-l în fața lumii. Nu poți să-ți asumi guvernarea responsabilă a țării doar cu o susținere parlamentară de 20%, la care speri să mai adaugi de prin copaci și adâncuri de mării încă 30% (Sic!). Evident, plus unu, doar dacă ești decis să ajungi la mal cu o majoritate care să te reprezinte, care să-ți asigure reprezentativitatea decisive și acoperitoare.
După ce a dat iama în gestiunea țării administrată de fosta Putere, liberalii s-au trezit că în locul mobile aruncată pe geam, ca fiind nepotrivită guvernării liberale, ar trebui să potrivească noul Buget de Stat cu ajutorul căruia să reușească să-și creeze un nume în speranțele poporului, în numele căruia ar trebui să guverneze.
Spre surprinderea lor și conform așteptării logicii elementare, PNL și-a arătat doar buna intenție, fără ca aceasta să fie susținută de putința ducerii la îndeplinire, din lipsă cronică de majorităţi parlamentare.
Astfel a luat ființă un proiect de buget pentru anul 2020 care a fost construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2020 şi proiecţia acesteia pe anii 2021-2023.
Veniturile prevăzute pentru 2020 sunt de 360,149 miliarde de lei, cu o pondere în PIB de 31,89%, iar cheltuielile sunt estimate la 400,694 miliarde de lei, respectiv 35,48% din PIB.
Ţinta de deficit bugetar cash pe anul 2020 este estimată la 3,59% din PIB (40,545 miliarde de lei), iar deficitul ESA la 3,58% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2023 la 1,94% din PIB, încadrându-se astfel în prevederile regulamentelor europene.
Această ambițioasă proiecţie are un mare handicap și anume, acela al promovării în vederea supunerii votului parlamentar.
Cum nu se poate vorbi despre o majoritate stabilă a liberalilor, împotriva cărora se mai adaugă conjunctural și ”colegii lor” useriști? Aceștia demonstrează pe zi ce trece un simț politic surprinzător, care, chiar dacă intră în conflict deschis cu cel al liberalilor, demonstrează că știu din ce în ce mai bine să-și negocieze viitorul politic, în termenii cei mai bine cotați.
Iată ce mesaj le transmite un deputa userist liberalilor care sunt deciși să-și asume răspunderea guvernamentală pentru proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2020.
„Noi am criticat această metodă de a adopta legea bugetului, ar fi o premieră în România să nu existe absolut deloc dezbateri pe legea bugetului. Este o lege foarte amplă, care chiar şi atunci când erau dezbaterile grăbite şi mai ţinem minte acele două-trei zile cu câte 16 ore de dezbateri în fiecare zi, măcar exista ceva, măcar aveai procesul acesta în care miniştrii veneau în faţa Comisiei, filmaţi de presă şi vizibili de toată lumea, să răspundă la întrebări, să spună ce vor face cu banii. Lucrul acesta acum nu ar mai exista. Deci nu avem cum să susţinem lucrul acesta”, a declarat liderul USR Bucureşti, deputatul Claudiu Năsui. Deputatul USR consideră că „asumarea răspunderii este o procedură care practic lasă Parlamentul în offside”.
Ce să mai vorbim? Cu cine va face acea majoritate parlamentară care îi va asigura trecerea legii prin Parlament.
Deja majoritatea construită în jurul PSD, atât la Senat cât și în Camera Deputaților, îi lasă pe guvernații liberali descoperiți, în ceea ce privește emiterea ordonanţelor de urgență în timpul vacanței parlamentare. Și toate acestea se întâmplă pe fondul în care se aud colindele accentuate de bucuria nașterii Fiului Domnului. Oare noi, ai cui fii și fiice suntem?
ADI CRISTI