Fostul șef al Procuraturii Anticorupţie va fi pus sub învinuire

Conducerea Procuraturii Generale a anunţat că sâmbătă, 11 ianuarie, este programată punerea fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, sub învinuire, audierea lui, precum şi soluţionarea chestiunilor privind suspendarea sa din funcţia de procuror, relatează MOLDPRES.

Într-un comunicat emis de instituţie, se arată că dosarul penal în care este cercetat ex-şeful PA a fost iniţiat la 26 decembrie 2019, în temeiul a două acte de sesizare înregistrate la Procuratura Generală. La aceeaşi dată, procurorul general a dispus competenţa exercitării urmăririi penale unui grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, sub conducerea unui procuror din Procuratura Generală.

La 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit de abuz în serviciu şi fals în acte publice, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut pentru 72 de ore.

Viorel Morari este suspectat că în martie 2017 a primit de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul fostului lider democrat şi al mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi nu cooperează cu ancheta.