Ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga:Antisemitismul, xenofobia, rasismul fac parte din societate în Europa

Ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, a declarat că antisemitismul, xenofobia, rasismul fac parte din societate în Europa şi că fiecare guvern trebuie să lupte împotriva lor.

„Trăim într-o epocă grea, vedem aici şi prin Europa că antisemitismul, xenofobia, rasismul fac parte din societate. Fiecare guvern trebuie să lupte împotriva fenomenelor respective. (…) Valorile europene nu merg mână în mână cu antisemitismul sau cu xenofobia”, a afirmat Saranga la o ceremonie organizată de Primăria sectorului 6 la Memorialul Holocaustului pentru a marca Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului, care a fost urmată de un simpozion la Palatul Parlamentului.

Saranga a amintit că 27 ianuarie e ziua în care lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat. „Trebuie să ne gândim că Holocaustul a avut loc în toată Europa. Înainte de al Doilea Război Mondial, 800.000 de evrei au locuit pe pământ român. Jumătate dintre ei, 400.000 de evrei, erau ucişi aici, în România. Nu există viitor fără trecut şi memoria face parte importantă din trecut. (…) Guvernul român face mult pentru a păstra memoria”, a declarat ambasadorul.

El a amintit că preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Israelul săptămâna trecută împreună cu mai mult de 40 de şefi de stat pentru a comemora Ziua Holocaustului.

În opinia lui Saranga, faptul că luni premierul Ludovic Orban se află la Auschwitz împreună cu preşedintele Israelului şi mulţi alţi demnitari arată că România şi-a asumat responsabilitatea şi are obligaţia de a păstra memoria Holocaustului.

„Marcăm astăzi Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi onorăm memoria celor care au pierit pe nedrept, sub justificarea diferenţelor etnice. Astăzi, mai mult ca oricând, vocea noastră trebuie să fie puternică şi să spunem răspicat: ‘Nu vom uita niciodată şi nu vom permite să fie rescris acest moment dureros din istorie!’. Eforturile poporului român de combatere a antisemitismului şi a oricăror forme de discriminare, rasism şi xenofobie s-au intensificat în ultimii ani”, a declarat primarul sectorului 6, Gabriel Mutu.

El a menţionat că Primăria sectorului 6 va organiza anual, pe 27 ianuarie, împreună cu comunitatea evreiască, evenimentul menit să marcheze Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului.

Mutu a adăugat că anul viitor manifestarea va fi completată şi cu „Marşul Vieţii”, după modelul celui care are loc la Iaşi.

Nu în ultimul rând, el i-a comunicat viceprimarului Ierusalimului, Zvika Cohen, propunerea de înfrăţire între oraşul pe care acesta îl reprezintă şi sectorul 6.

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a spus că Biserica, creştinismul promovează în lume iubirea, înţelegerea între oameni, cooperarea.

„Întotdeauna, noi vom fi pentru a condamna xenofobia, pentru a condamna fanatismul. Suntem pentru a promova dragostea şi înţelegerea între oameni”, a afirmat Ieronim Sinaitul.

Potrivit acestuia, antisemitismul a fost „o mare eroare a gândirii umane”.

„Avem datoria să pomenim memoria decedaţilor. Nu avem voie să le îngropăm amintirea prin complotul tăcerii şi mai ales prin a nu face nimic sau prea puţin în memoria lor”, a subliniat rabinul Josef Wasserman.

În cadrul ceremoniei de la Memorialul Holocaustului, rabinii au spus rugăciuni, au fost aprinse lumânări şi au fost depuse coroane de flori din partea ambasadorului Saranga, a viceprimarului Ierusalimului, a edilului Mutu, a Camerei Deputaţilor, Ministerului Apărării Naţionale, Patriarhiei Române, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România etc.

Evenimentul a fost urmat de simpozionul pe tema „Rolul comunităţii evreieşti în dezvoltarea Bucureştiului: trecut, prezent şi viitor”. AGERPRES