Focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din Vrancea

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Verdea, informează Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Vrancea.

„În data de 7 februarie a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane într-o gospodărie având ca efectiv 21 porci, din care doi morţi şi o scroafă tăiată, situată în localitatea Verdea, comuna Răcoasa. (…) Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, se arată într-un comunicat de presă remis luni.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie.

„DSV Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018”, precizează sursa citată. AGERPRES