Dan Barna aşteaptă explicaţii de la preşedintele Klaus Iohannis pe marginea crizei politice „create de PNL”

Liderul USR, deputatul Dan Barna, a anunţat joi că aşteaptă explicaţii de la preşedintele Klaus Iohannis pe marginea crizei politice „create de PNL” în urma depunerii mandatului de premier desemnat de către Florin Cîţu.

„Noi am avut astăzi în Parlament şansa să oprim o criză politică şi să concentrăm pe România. PNL a decis să prelungească criza politică, aceasta este realitatea pe care vede orice cetăţean. (…) Aşteptăm poziţia preşedintelui. Eu aştept nişte explicaţii cumva din punctul de vedere al cetăţenilor României pentru acest circ ridicol care a avut loc astăzi. Vom vedea care va fi nominalizarea următoare, dacă va fi nominalizare sau vom începe din nou simulacrul consultărilor şi în funcţie de asta o să discutăm pe propuneri concrete. (…) Nu s-a schimbat nimic, suntem aici să ne implicăm activ, să ne implicăm de-adevărat, nu cu doi secretari de stat într-o eventuală formulă, dacă va fi cazul”, a declarat Barna la Parlament.

Întrebat dacă este adeptul unui guvern de uniune naţională, el a exclus orice formulă cu PSD: „Guvern de uniune naţională cu PSD nu va fi niciodată pe masa Alianţei USR PLUS. Niciodată cu PSD!”.

Dan Barna a calificat ceea ce s-a întâmplat ca fiind o „bătaie de joc”.

„Astăzi este un moment istoric pentru România, un moment de iresponsabilitate şi ridicol. (…) România este în faţa celei mai mari crize de sănătate pe care am experimentat-o în epoca modernă şi astăzi am văzut nişte lideri politici ai României mici, meschini, care au optat pentru un joc politicianist în faţa unei decizii majore şi ferme pe care o aştepta întreaga ţară. România aştepta astăzi de la noi, de la Parlamentul României, învestirea unui guvern care să poată să se ocupe din acest moment de felul în care ne apărăm bunicii, părinţii, copiii de perspectiva virusului care năpădeşte în momentul de faţă România. Ce am avut? Am avut o bătaie de joc şi o ironie la adresa oricărei reguli democratice prin care premierul desemnat care ştia că avea majoritatea pentru a investi un guvern a plecat acasă cu coada între picioare, depunându-şi mandatul”, a argumentat Barna.

Potrivit liderului USR, „este ruşinos pentru ceea ce înseamnă perspectiva şi credibilitatea statului român în acest moment de criză”.

„Ce ridicole vor fi mesajele din următoarele zile, când cetăţenii aşteaptă mesaje ferme de reacţie împotriva coronavirusului, iar mesajele clasei politice şi PNL vor fi: Mergem la consultări să discutăm, să vedem ce părere are preşedintele Iohannis, ce părere au partidele parlamentare. Nu părem o clasă politică schizofrenică care nu este atentă şi nu înţelege de ce le pasă cetăţenilor? Da, jocul anticipatelor era o miză valabilă şi legitimă acum trei săptămâni, o lună. Astăzi, Romania este disperată de riscul coronavirsului, iar Parlamentul României, preşedintele Iohannis şi PNL au arătat astăzi că preocuparea este tot acest joc meschin şi ridicol politicianist de a muta poziţii şi de a-şi asigura voturi potenţiale. Este ceva ruşinos ceea ce s-a întâmplat astăzi, e ceva care ne lasă un gust foarte amar legat de cât de responsabili şi solidari putem fi în faţa acestei crize în condiţiile în care astăzi toată România se uita la noi. (…) Nu toată clasa politică e în acest blat ordinar pe care l-am văzut astăzi”, a susţinut liderul USR.

El a dat asigurări că reprezentanţii USR vor face tot posibilul pentru a ieşi din această criză şi a reafirmat că propunerea de premier este Dacian Cioloş.

„Vine o molimă peste România şi în continuare sunt aceste jocuri de mişto pe care le-am văzut – un premier desemnat care avea voturi în Parlament. Cu câteva minute înainte se duce şi îşi depune mandatul. Suntem din nou pe burtierele Europei”, a adăugat Dan Barna. AGERPRES