ÎN UMBRA DESTINULUI IMPLACABIL

Coronavirusul încearcă să ne spună că el este eminența cenușie care dictează ce mai avem de făcut într-o zi normală de lucru. A intrat cu bocancii în viața fiecăruia dintre noi descoperindu-ne spaimele și fricile care ne pun la zid sau care ne fac una cu pământul. Suntem condamnați să trăim sau să murim cu această presiune apăsătoare pe cerebel, centrul ce ne poate garanta echilibrul, care ne îngenunchează, oferindu-ne o altă perspectivă a orizontului. Posibilitatea de a fi informați în timp real nu ne poate liniști mai mult decât dacă am fi fost lăsați pradă ignoranței, lucrurilor neștiute dar întâmplate. Astăzi știm câți oameni mai mor în China, Italia, Iran, Coreea de Sud, Franța, Spania, Germania, SUA, Japonia, Elveția, Norvegia, Marea Britaniei, Olanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Austria, Singapore, Malaezia, Australia, Hong Kong Bahrain, Canada, Grecia, Islanda, Israel și așa mai departe. Vedem cum infestații cu noul coronavirus Covid-19 se îmbulzesc și condamnă măsurile precare medicale luate sau se simt din ce în ce mai relaxați în țările în care guvernele nu au ezitat să fie responsabile, ferme, care nu au negociat sigurnața populației, în primul rând.
La noi, Raed Arafat ne-a dat un exemplu clar de specialist care nu știe să plângă pe umerii celor care sunt pasibili de moarte, dar care știe să strângă din dinți, să se înhame la acel car de luptă cu ajutorul căruia încearcă să scoată țara din impas.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat la nivel planetar pandemie de coronavirus.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a adăugat el.
„Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Ghebreyesus.
„Suntem împreună, să facem ceea ce trebuie cu calm și să-i protejăm pe cetățenii lumii. E fezabil”, a adăugat el.
„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a spus directorul general al OMS.
Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.
În privinţa măsurilor care ar trebui luate într-o astfel de situaţie, unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să facă stocuri de medicamente antivirale şi să avertizeze populaţia despre situaţie, potrivit Mediafax. De asemenea, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate”.
Acest virus ar putea îmbolnăvi 60% din populația țării, din care ar muri 45 de milioane de oameni.
La această oră, o privire aruncată deasupra hărții atacului coronavirus asupra lumii ne prezintă o Italie decimată de moarte, cu un record greu de înțeles, într-o continuă creștere de câteva zile bune, de 196 de morți în 24 de ore, morți care se adaugă până la atingerea cifrei de 827 de decedați de la începutul atacului noului virus Covid-19. Astfel, Italia, țara care încă mai păstrează creațiile geniilor Evului Mediu, capitala spirituală a lumii catolice, s-a transformat într-un neînțeles cimitir în care iată, octogenarii și nu numai își găsesc locul de veci. Boala a cuprins 12.462 de cazuri din care au fost salvate până acum doar 1045, iar 1028 sunt cazuri critice. Din această ultimă cifră prezentată sunt așteptate următoarele decese. Dacă această cifră va scădea, atunci vom avea o primă speranță că Italia a reușit și ea, asemenea Chinei, să stăpânească secretele coronavirusului.
România este direct legată de Italia, cum tot direct legată este și de Spania, Franța și Germania, țări în care, de asemenea a explodat infecția cu noul conoravirus, Covid-19.
2188, 1863 și 1784 reprezintă numărul de îmbolnăviri în Spania, Germania, respectiv Franța, țări în care morții au atins valorile 49, 3 respectiv 33.
Aceste cifre vorbesc mai mult decât oricare alt tratat de pază bună, care să treacă primejdia rea.
SRI spune: ”Comunicările despre coronavirus atribuite SRI sau unor surse din SRI reprezintă știri false”. O astfel de precizare vine să oprească o rostogolire periculoasă care încerca să alimenteze tot felul de scenarii, care mai de care mai fanteziste. Acolo unde nu există o atitudine clară, acolo este mediul în care reușete să încolțească neîncrederea și spaima, astfel încât, să se dezvolte dezastrul generalizat, lipsa de șanse, ultima încercare de a respira, ghearele morții și, în cele din urmă, eternul sfârşit, fără ca noi să mai putem reacționa a împotrivire. Ne prăbușim, cu sau fără voia noastră, în golul mioritic al destinului implacabil, sub îndemnul asta ne este dat, asta vom aveam!
ADI CRISTI