Fonduri europene pentru combaterea coronavirusului

O parte din echipamentele medicale folosite în aceste zile pentru prevenirea şi tratarea COVID-19 sunt achiziţionate cu finanţări europene, iar în prezent se depun eforturi pentru implementarea celei mai mari finanţări primite de Inspectoratul General de Urgenţă (IGSU), respectiv 682 de milioane de euro, susţine ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-un comunicat remis AGERPRES.

„În aceste zile intense, echipa Ministerului Fondurilor Europene depune toate eforturile pentru finalizarea cât mai urgentă a implementării celei mai mari finanţări primite până în prezent de IGSU, şi anume 682 de milioane de euro. Obiectivul este ca cererea de finanţare să fie aprobată până la sfârşitul acestei luni”, a precizat ministrul Boloş, referindu-se la finanţarea depusă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Potrivit MFE, în cadrul primelor două exerciţii financiare, IGSU a achiziţionat peste 1.100 ambulanţe de diferite tipuri, 36 de tabere mobile echipate complet (fiecare având capacitatea de a trata 200 persoane), şi 49 de linii tehnice de întreţinere a echipamentelor individuale de protecţie. Proiectele au fost finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POSM) şi Programului Operaţional Regional (POR) în perioada de programare 2007-2013, respectiv în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) în actuala perioadă de programare (2014-2020).

„Prin aceste proiecte au fost asigurate şi alte dotări necesare pentru situaţii de urgenţă, valoarea cumulată a proiectelor implementate de IGSU fiind de 233,55 milioane euro”, se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

„În aceste zile intense echipa Ministerului Fondurilor Europene depune toate eforturile pentru finalizarea cât mai urgentă a implementării celei mai mari finanţări primite până în prezent de IGSU, şi anume 682 de milioane de euro. Obiectivul este ca cererea de finanţare să fie aprobată până la sfârşitul acestei luni”, asigură ministrul Boloş, referindu-se la finanţarea depusă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Echipamentele şi tehnica medicală de ultimă generaţie finanţate din fonduri europene sprijină sănătatea populaţiei şi contribuie la salvarea de vieţi. Acest tip de investiţii prioritare este avut în vedere de oficialii Ministerului Fondurilor Europene şi în viitoarea perioadă de programare 2021-2027.AGERPRES