În R. Moldova sunt confirmate 80 de cazuri de COVID-19, majoritatea cu transmitere locală

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Până la 22 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 80 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 34 cazuri de import, 44 cu transmitere locală, iar două persoane infectate sunt din regiunea transnistreană. Şapte bolnavi sunt în stare gravă, iar cei opt copii internaţi înregistrează o evoluţie medie a bolii, conform declaraţiilor de duminică dimineaţa, după şedinţa Punctului Focal, a ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite MOLDPRES.

Oficialul a mai informat că femeia gravidă, infectată cu COVID-19, este în stare satisfăcătoare şi nu există nici un risc pentru sănătatea fătului.

Totodată, ministrul Sănătăţii a vorbit despre persoanele care periodic fac proceduri de dializă şi se deplasau pentru aceasta în afara ţării. „Toţi aceşti pacienţi fac parte din grupa de risc şi chiar nu este indicat să se deplaseze în condiţiile actuale. Ministerul Sănătăţii a coordonat procesul cu prestatorii de servicii de dializă şi îndemnăm toţi bolnavii care au nevoie de acestea să apeleze la clinicile din ţară”, a relevat Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul a menţionat şi zeci de cazuri de sancţionare în ultima perioadă a persoanelor fizice şi juridice, transportatori, care au fost amendaţi pentru că nu au respectat dispoziţiile autorităţilor impuse în condiţii de stare de urgenţă, au manifestat comportament agresiv sau au indicat falsuri în fişele medicale.

În acest context, Viorica Dumbrăveanu a venit cu un apel repetat către populație să stea acasă, să evite ieșirile publice, să întreprindă toate măsurile de protecție și igienă. La fel, oficialul a chemat populația la responsabilitate, să prezinte informații corecte lucrătorilor medicali despre istoricul călătoriilor și contactul cu persoanele infectate, pentru a preveni răspândirea infecției pe teritoriul țării și a proteja sănătatea populației.