Acordurile de credit oferite de FMI și Rusia vor fi propuse spre examinare Legislativului

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului Guvernului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional referitor la un împrumut de urgență, dar și Acordul împrumutului financiar din partea Federației Ruse, comunică MOLDPRES.

Proiectul privind ratificarea Acordului cu FMI a fost susținut astăzi de comisie în unanimitate, pentru două lecturi. Împrumutul are două componente și este în sumă de circa 234 milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetului de stat.

Totodată, prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă, Republica Moldova va atrage un împrumut de circa 156 milioane de dolari. Dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de grație de 3 ani și 3 luni și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Maturitatea împrumutului este de 5 ani. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din sumă. Prin intermediul mecanismului de creditare rapidă, țara noastră va accesa un împrumut de la FMI de circa 78 milioane de dolari. Dobânda este de 0%, cu o perioadă de grație de 5 ani și 6 luni. Maturitatea împrumutului este de 10 ani. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Tot astăzi, comisia a susținut și proiectul de ratificare a acordului de împrumut în sumă de 200 mln de euro din partea Federație Ruse. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectelor investiționale. Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.

Acordul dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova, de către Ambasadorul țării noastre în Rusia, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.