Ministerul Culturii va implementa, prin MNAC, instrumente de achiziţie de artă contemporană pentru patrimoniul cultural

Ministerul Culturii va implementa, prin Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), instrumente de achiziţie de artă contemporană pentru patrimoniul cultural, prin care să stimuleze producţia şi să tezaurizeze arta contemporană pentru muzee şi colecţiile statului.

„Am decis să venim în sprijinul artiştilor plastici contemporani a căror activitate, de participare cu lucrări la bienale, saloane de artă sau târguri de artă, inclusiv cu vernisaje în spaţii neconvenţionale, a fost suspendată. Ministerul Culturii va implementa instrumente de achiziţie de artă contemporană, pentru patrimoniul cultural prin care să stimuleze producţia şi să tezaurizeze arta contemporană pentru muzee şi colecţiile statului. Ca urmare, Ministerul Culturii va susţine achiziţia de lucrări de artă plastică, prin Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), şi va aproba suplimentarea cu 2.000.000 lei a bugetului MNAC pentru anul 2020. În acest fel vom debloca situaţia potrivit căreia arta contemporană nu a mai fost inclusă în patrimoniul statului prin achiziţie, încă din anul 2008”, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Gheorghiu a precizat că, în funcţie de evoluţia crizei care a impus decretarea stării de urgenţă în România, va fi stabilit calendarul achiziţiilor.

„Urmează să stabilim metodologia achiziţiilor de artă contemporană pentru anul 2020, inclusiv componenţa comisiei de selecţie şi evaluare a ofertelor privind achiziţiile de lucrări de artă contemporană. Calendarul desfăşurării achiziţiilor va fi conceput şi adaptat în funcţie de evoluţia crizei care a impus decretarea stării de urgenţă în România”, a mai scris ministrul Bogdan Gheorghiu. AGERPRES