Sistemul medical este mult mai pregătit pentru al doilea val de COVID-19, potrivit prim-ministrului

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. În prezent, sistemul medical gestionează bine situaţia epidemiologică din ţară şi nu mai avem riscul care era la începutul lunii aprilie, iar pentru cel de-al doilea val este mult mai pregătit, potrivit prim-ministrului Ion Chicu, care a susţinut marţi o conferinţă de presă, transmite MOLDPRES.

Premierul a confirmat posibilitatea celui „de-al doilea val” în evoluţia pandemică provocată de COVID-19. „Există avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, însă şi în urma unui summit recent al şefilor de guverne din mai multe ţări din Europa, am discutat cu omologii şi este cert că şi în alte state despre aceasta se vorbeşte ca despre un fapt împlinit”, a estimat Chicu.

„Al doilea val ar urma să înceapă spre iarnă, din păcate, pentru că astfel situaţia este şi mai dificilă. Acum am ieşit din iarnă, dar atunci urmează să intrăm, când avem şi combinaţia de gripă sezonieră, alte boli, care şi mai mult agravează situaţia”, a estimat premierul care a spus că autorităţile anticipează pregătirile pentru această situaţie.

Potrivit oficialului, ţara va fi mai pregătită din punct de vedere al medicamentelor, echipamentelor de protecţie. „Atunci când am mers în Parlament cu rectificarea bugetului, în luna aprilie curent, noi am prevăzut un fond suplimentar de 300 de milioane de lei care pot fi, prin decizia Guvernului, orientaţi pentru procurarea celor necesare în situaţie pandemică agravată”, a explicat Chicu.

Şeful Cabinetului de miniştri a relevat că, în prezent, sistemul medical dispune de un număr suficient de teste. „În stocuri acum avem minim 80 de mii de teste, avem echipament destul, fapt pentru care vreau să mulţumesc tuturor ţărilor şi instituţiilor care ne-au ajutat, or, dacă va fi nevoie, vom putea procura şi de pe piaţa internă pentru că multe întreprinderi şi-au adaptat liniile de producere în acest sens”, a spus Chicu.

„Sunt întreprinse toate măsurile ca, în toamnă, în eventualitatea celui de-al doilea val de COVID-19, ţara să fie pregătită”, a conchis Prim-ministrul Republicii Moldova.