Anatol Pahopol este noul președinte interimar al CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou membru, după ce astăzi a fost aprobată detașarea în funcția respectivă a membrului supleant din rândul judecătorilor, Anatol Pahopol. În aceeași ședință, acesta a preluat interimatul funcției de președinte al CSM, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției, comunică MOLDPRES.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Legea cu privire la CSM, care prevăd că „până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Tot astăzi, membrii CSM au aprobat candidatura lui Vitalie Stratan pentru funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

Funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în rezultatul alegerilor în cadrul Adunării generale a judecătorilor, care nu au mai avut loc din cauza instituirii stării de urgență.

Anatol Pahopol activează în sistemul judecătoresc din 1995. În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent.