DE LA ZBIR LA… ÎMPĂCIUITOR

Există un guru al pandemiei (prof. Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS) cel care vorbește limba română, astfel încât tot românul să înțeleagă ce este Covid-19 și cum reacționează el într-o relație direct cu amărășteanul. Avem nevoie de o plajă semnificativ de generoasă, unde să aibă spațiul suficient de manevră, pentru ca demonstrația să fie făcută la scara de 1:1, astfel încât să nu mai existe erorile și abaterile aproximării. Totul să fie în mărime naturală, și dezastrul, dar și succesul. În continuare, pandemia își face de cap, crește numărul celor infectați precum Făt Frumos din poveste, mimând un control sever și fără replică. Din ce în ce mai trași la față, din ce în ce mai înghesuiți în pereții despărțitori ai sălilor de ședințe ai alianţelor, oamenii politici se văd atacați nu numai de coronavirus cât mai ales de incertitudinea locurilor eligibile pe listele de parlamentari pentru inevitabilul nou mandat, 2020-2024.

Aici intervine prof. Alexandru Rafila care încearcă subliminal să le dea peste degete, să le retragă mâinile hrăpărețe de  pe voturi, amintindu-le că la urne românii doar vii contează, iar pentru ca aceștia să ajungă vii este necesară gestionarea responsabilă a pandemiei, mai ales acum când calculele nemiloase, îi oferă profesorului perspectiva dublării numărului de infestări zilnice, de la 3500 la 7000, în doar cinci zile! O astfel de perspectivă nu poate fi prognozată de un membru al Guvernului, cu atât mai mult cu cât alegerile parlamentare sunt deja pornite, în calendarul asumat de Guvern, chiar dacă CCR a recunoscut că cel care ar trebui să fie responsabil de calendarul desfășurării alegerilor parlamentare ar fi Parlamentul.

Deocamdată, prof, Al. Rafila încearcă să ne coboare cu picioarele pe pământ, scoțând, de asemenea, toate capetele deștepte din nori.

”Suntem în valul doi, e evident pentru toată lumea. Avem o problemă foarte serioasă, pentru că se înmulţesc cazurile. Problema e legată de faptul că toate activităţile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcţionarea şcolilor propriu zisă, pentru că doar 1% dintre şcoli au trecut din scenariul verde sau galben în cel roşu, asta înseamnă că de fapt avem puţine cazuri în rândul copiilor. Ce probabil s-a discutat mai puţin până acum, cu cât ai mai multe cazuri ai o transmitere comunitară mai intensă şi lucrul ăsta face ca efectul de multiplicare să fie mult mai rapid. Chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie, probabil, o gândire şi pe un termen nu foarte lung, de două săptămâni ca să spunem aşa, ce se întâmplă dacă avem în continuare acest număr de cazuri. Dacă facem o reprezentare grafică remarcăm o creştere care se accelerează pe măsură ce numărul de cazuri creşte şi practic transmiterea comunitară se extinde. (…) Aceste 400 de paturi care sunt disponibile în momentul de faţă se pot ocupa în câteva zile”, a declarat Alexandru Rafila”.

În același timp, Nelu Tătaru, în calitatea sa de Ministru al Sănătății este pus să interpreteze partitura lupului, a sălbăticiunii fioroase care atacă din toate poziţiile în momentul în care cineva ar refuza să facă ceea ce trebuie făcut.

Ministrul Sănătății  nu poate să facă altceva decât, în primul rând, ceea ce el cere altora să facă. „După cum știți, noi avem o legislație care, în acest moment, pune obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, în transportul în comun, la birouri, în școli și adaptate de fiecare comitet județean pentru situații de urgență, în funcție transmiterea în comunitate în localitățile respective. După cum ați putut vedea, sunt localități sau comitete județene pentru situații de urgență care au luat decizia de a purta mască la distanța de 100 de metri, să spunem, de școli sau în zonele aglomerate publice – în târguri, în piețe, în oboare. Rămâne în funcție de evoluția fiecărei localități în parte să se ia aceste decizii”, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Și tot el continua cu prevenția pe care o consider ca fiind cea mai bună terapie: ”Ca recomandare, recomandăm încă de pe acum purtarea măștii pe stradă în municipiul București. Obligativitatea o veți vedea în zilele următoare când Comitetul Municipiului București pentru coordonarea intervenției, după evaluările pe care le vom avea în următoarele 48 de ore, va impune sau nu această restricție”.

Pentru că nu mai putem să-l evităm pe Raed Arafat, aflat într-un moment de maximă dezamăgire, fiind împins pe panta pierderii popularității, din cauza căderii în gol, pe panta religiei ortodoxe, vezi Prea Cuvioasa Sfântă Parascheva, dar și administrarea vaccinului anti Covid-19,vaccin care este pe punctul de a apărea la orizont!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarant că transportul și livrarea tratamentului reprezintă o provocare pentru cei implicați, și că prioritate la vaccin vor avea personalul medical aflat în linia întâi și persoanele vulnerabile. În cazul acestora, prețul vaccinului va fi suportat de stat.

”Va fi o provocare logistică, de transport, de administrare, de organizarea locurilor, de distribuire. Pentru acest lucru va exista o colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării. Depinde cum vor veni dozele. Eu mă îndoiesc că vor veni toate dozele, ele vor veni treptat. Trebuie stabilite exact prioritățile, avem personalul medical, medicii, asistentele, ambulanţieri, și bineînțeles persoanele vulnerabile, cu comorbidități…. Este o problemă de siguranță la nivel național. Și va fi suportat de stat”, a explicat Raed Arafat.

În ceea ce privește evoluția epidemiei, Raed Arafat a spus că este posibil ca peste zece zile România să aibă între 5.000 şi 7.000 de noi cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 deoarece răspândirea comunitară a virusului este foarte extinsă.

„Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire”, a precizat Raed Arafat, de această data împăciuitor.

ADI CRISTI