Ministerul Culturii anunţă lansarea unui apel de finanţare pentru iniţiative culturale despre minoritatea romă

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de operator al Programului RO-CULTURA, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, anunţă lansarea apelului de finanţare „Sprijinirea iniţiativelor culturale despre minoritatea romă”, suma totală alocată fiind de 2.000.000 euro.

Acest apel se adresează exclusiv proiectelor care vizează sprijinirea iniţiativelor culturale despre minoritatea romă. Proiectele selectate vor contribui la capacitarea (empowerment) persoanelor de etnie romă şi la consolidarea identităţii culturale a acestora (limbă, obiceiuri, moştenire etc.). Organizaţiile gestionate de persoane aparţinând minorităţii rome sunt încurajate să depună un proiect în cadrul acestui apel, a transmis luni Ministerul Culturii, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

„Ne dorim ca prin acest apel de proiecte să sprijinim iniţiative care promovează şi valorifică diversitatea culturii rome în arta şi cultura contemporană şi care contribuie la creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţirea recepţiei culturii rome în societate. De asemenea, pentru un impact cât mai mare, sunt încurajate cooperarea culturală şi schimbul cultural între organizaţiile din România şi cele din statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Acesta este ultimul apel de proiecte dedicat sectorului cultural din România şi finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsă între 50.000 euro şi 200.000 euro, reprezentând 100% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Acestea pot include promovarea culturii rome în arta şi cultura contemporană, precum şi creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţirea recepţiei culturii rome în societate.

Pentru a fi eligibile, propunerile de proiecte trebuie să conducă la atingerea indicatorilor de program ce vizează: măsuri de capacitare (empowerment) a persoanelor de etnie romă, crearea de locuri de muncă, creşterea numărului de participanţi la activităţile culturale, sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale vizând cultura romă, instruirea la locul de muncă a persoanelor de etnie romă, organizarea de activităţi de artă contemporană, dar şi cooperarea cu un partener de proiect din statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) în domeniul artei contemporane.

Solicitanţii eligibili fac parte din următoarele categorii de entităţi culturale: instituţii publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.); instituţii publice a căror activitate principală constă în promovarea culturii rome şi/sau a incluziunii persoanelor de etnie romă; instituţii de educaţie şi/sau de cercetare de drept public sau de drept privat; organizaţii neguvernamentale înfiinţate în urmă cu cel puţin 2 ani (faţă de data de lansare a apelului de proiecte) a căror activitate este, printre altele, în sectoarele culturale şi creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013; societăţi sau societăţi cooperative înfiinţate în urmă cu cel puţin 2 ani (faţă de data de lansare a apelului de proiecte) a căror activitate este, printre altele, în sectoarele culturale şi creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013.

Perioada de implementare a activităţilor proiectului poate fi cuprinsă între 6 luni şi 24 luni.

Cererile de finanţare se depun până la data de 20 septembrie 2021, ora 16,00, exclusiv online, în cadrul sistemului de management electronic al Programului RO-CULTURA (EMSC) care poate fi accesat la adresa emsc.ro-cultura.ro.

Ghidul solicitantului şi anexele aferente sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Programul RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii, are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro. AGERPRES