Ambasada Franței la Chișinău lansează un program de formare a jurnaliștilor din R. Moldova

Ambasada Franței în Republica Moldova și partenerii săi anunță lansarea oficială a programului de formare a jurnaliștilor din Republica Moldova « Media și Democrație

Acest program de formare, care se înscrie în discuțiile purtate de Președintele Macron și Președintele Sandu în luna februari Paris, vizează întărirea și susținerea proceselor democratice în Republica Moldova prin consolidarea presei independente.

Formarea jurnaliștilor se va desfășura în două etape: în perioada 22 – 26  noiembrie la Chișinău. Doisprezece jurnaliști din diferite mass-media scrise, audiovizuale și on-line, vor urma cinci module conduse de experți moldoveni și francezi, în cadrul cărora vor fi discutate subiecte precum, Statul de drept, jurnalismul de investigație, lupta împotriva știrilor false, provocările climaterice și necesitatea reconcilierii libertății religioase și a laicității.

După care, din 29 noiembrie până la 3 decembrie, în orașul francez Strasbourg, sediul numeroaselor instituții europene, jurnaliștii moldoveni vor trăi în fiecare dimineață în ritmul  redacției unui important cotidian regional « Les Dernières Nouvelles d’Alsace». Pe lângă discuțiile cu colegii  francezi despre practica jurnalismului, aceștia vor întâlni diverse personalități din societatea civilă, justiție și lumea politică în permanent contact cu mass-media. De asemenea, jurnaliștii vor avea ocazia să viziteze Parlamentul European, Consiliul Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Această primă ediție, ambițioasă, însoțită de conferințe și de un colocviu de încheiere, beneficiază de suportul numeroșilor parteneri: Fundația Soros Moldova, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Asociația «Media și Democrație», secțiunea moldava a Uniunii Presei Francofone, orașul și Eurometropola din Strasbourg, cotidianul „Les Dernières Nouvelles d’Alsace”, Centrul de studii universitare în jurnalism (Cuej), clubul de presă Strasbourg-Europa din Franța.

(sursa:www.news.ro)