SĂ SPUNĂ ȘI EL CEVA

Doar deștepții cedează! Doar cei care au mintea la ei sunt în stare să discearnă între a câştiga și a pierde. Sunt momente pe care viața ți le oferă nu pentru a fi mai deștept, cât mai ales pentru a te integra în firescul lucrului, în normalitate.
Viața nu se poate separa de moarte, așa cum moartea nu se poate substitui vieții. Până acum am încercat să ne credem mult mai deștepți decât putem fi în imediata apropiere cu veșnicia noastre, fără ca alegerea să ne fie un avantaj sigur și incontestabil.
Protestele societății civile își au rostul lor de a ține trează și o altă opțiune, de regulă diametral opusă celei oficiale. Fără a avea pe fond dreptate, cel puțin în privința vaccinării împotriva Covid 19, societatea civilă devine un glas ce nu poate fi ignorat, un glas care încearcă să pună degetul pe rană, fără ca această acțiune mecanică să însemne și vindecarea lumii, ieșirea din pandemia care ne-a decimat într-o nefirească pasivitate a celor care se recomandă a fi puși în slujba drepturilor și libertăților omului.
De fapt, trebuie să recunoaştem că, lupta cu noul coronavirus Covid 19 a fost disproporționată, atât ca întindere, cât mai ales ca implicare și toate acestea se întâmplă la nivelul popoarelor, dar și a indivizilor. Poate de aceea este greu să direcționezi vinovăția spre cei vinovați, spre cei care pot fi trași pe drept la răspundere.
În această situație, iată că, Marea Britaniei, chiar și numai sub formă de exemplu de urmat, s-a predat în lupta cu pandemia și schimbă cu 180 de grade strategia în lupta cu coronavirus. Guvernul de la Londra nu vrea să mai impună restricţii.
Ministrul Sănătăţii a declarat că este conştient de costurile sociale şi economice ale carantinărilor. El consideră că britanici trebuie să se resemneze că va trebui să trăiască cu noul coronavirus.
Rata infectărilor în Marea Britanie s-a amplificat exponenţial din cauza tulpinii Omicron, iar ministrul Sănătății a precizat că va fi inevitabilă creşterea numărului de pacienţi, care au nevoie de tratament anti-COVID-19.
„Trebuie să ne resemnăm cu ideea că va trebui să trăim cu COVID şi, din acest motiv, guvernul britanic va face totul pentru a evita alte măsuri restrictive împotriva răspândirii variantei Omicron”, este opinia ministrului Sănătăţii, Sajid Javid.
În Marea Britanie, peste 80% din populația adultă este vaccinată cu două doze și mai bine de 50% cu a treia doză.
O astfel de atitudine poate fi identificată, așa cum am sesizat în debutul acestui editorial, ca fiind un firesc al realității atât de necesar pentru a ieși din stupida încercuire a facerii de bine, pe fondul eliberării din angoasele apărării dreptului la viață prin moarte.
Marea Britanie nu vrea să mai impună RESTRICȚII! Englezii au decis să învețe traiul cu OMICRON – Strategia Guvernului de la Londra
Un pas mare pentru o detașare, pentru scoaterea din contextual luptei cu noul coronavirus Covid-19. Englezii au decis să mute „pisica moartă” în terenul coronavirusului, trecând din postura atacatorului în cea a apărătorului.
Dar, pentru a nu ne arunca cu capul înainte, trebuie să știm că 80% dintre britanici sunt vaccinați cu cele două doze de vaccin antiviral, în timp ce peste 50% au deja făcută și doza booster.
De cealaltă parte, la noi, în România, ministrul Sănătății Al. Rafila ne dictează aceeași temă pentru acasă, pe care și ceilalți miniștri ai Sănătății nu au ezitat să ne-o așeze în față.
„Primele luni ale lui noului an se anunță dificile, pandemia nu a trecut, iar pentru a le depăși avem nevoie de solidaritate, responsabilitate și empatie unii față de ceilalți. Lucrez împreună cu colegii mei ca să depășim această perioadă cât mai repede și, ulterior, să trecem la reclădirea sistemului nostru medical. Accesul la servicii medicale de calitate ne va face viața mai bună!”, a scris ministrul Sănătății pe Facebook.
„Dorința mea cea mai puternică este să găsim calea pentru o viață fără constrângeri, pentru a putea călători și participa la evenimente culturale și sportive în siguranță. Ne străduim să menținem școlile deschise, acestea sunt fundamentul pentru a avea noi generații sănătoase și instruite”, a mai transmis Alexandru Rafila.
O exprimare neutră, fără nici o direcție, civilizat, dar care nu ne spune nimic nou, nu ne angajează decât în direcția colocvială a comentariului făcut sub genericul: „Să spună și el ceva”!
ADI CRISTI