Preşedintele Germaniei: Vom fi alături de Ucraina; România şi Germania – strâns legate

România şi Germania sunt „strâns” legate din punct de vedere politic, economic şi al societăţii civile, a declarat, miercuri, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Bucureşti, subliniind că ţara sa va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care acest stat se confruntă.

„În aceşti 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, între România şi Germania s-au întâmplat foarte multe. Cred că statele noastre au folosit acest timp pentru a apropia şi mai mult ţările noastre. Suntem legaţi foarte strâns, astăzi, din punct de vedere politic, economic, din punct de vedere al societăţii civile. În egală măsură, subliniez acest lucru pentru că poate niciodată nu a fost atât de limpede ca în aceste vremuri cât de importantă este unitatea în Europa, cât de importantă este unitatea şi în cadrul alianţei transatlantice într-o asemenea vreme în care războiul cumplit de agresiune al Rusiei are loc împotriva Ucrainei: distrugere, mii de morţi, răniţi, milioane de refugiaţi şi multă suferinţă”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

 

El s-a declarat convins că întreaga Uniunea Europeană şi întreaga Alianţă Nord-Atlantică se vor situa de partea Ucrainei.

„Şi pentru mine, pentru amândoi este extrem de important ca această legătură strânsă să nu fie doar subliniată, ci şi să o menţinem în viitoarele săptămâni şi luni în care acest război va continua. Şi împreună (…) suntem convinşi că noi, nu doar Germania şi România, ci întreaga Uniunea Europeană şi întregul NATO, ne vom situa de partea Ucrainei, vom fi lângă Ucraina, o vom sprijini cu tot ce este necesar în această situaţie de urgenţă. Cred că ajutorul nostru, sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme. (…) Vom rămâne alături de Ucraina în această cea mai grea perioadă cu care se confruntă, nu îi vom lăsa singuri”, a adăugat oficialul german.

Frank-Walter Steinmeier a spus că germanii sunt impresionaţi de solidaritatea şi umanitatea din România faţă de refugiaţii din Ucraina.

„Simţim respect, recunoştinţă pentru sprijinul acordat. Ştiu că sunt între 600.000 şi 700.000 de sosiri, dintre care 80.000 sau 90.000 au rămas în România şi faptul că acest sprijin s-a exprimat nu doar prin sprijin din partea autorităţilor, ci foarte multe iniţiative ale societăţii civile şi ale persoanelor individuale care ajută refugiaţii de a găsi linişte, de a se simţi protejaţi. Doresc să spun în mod clar că ceea ce face România are tot respectul nostru şi Germania este conştientă de acest lucru şi Germania va ajuta în continuare refugiaţi şi le va acorda sprijinul de care au nevoie în aceste vremuri. În Germania avem 350.000 de refugiaţi înregistraţi, la care se mai adaugă aproximativ 100.000 încă neînregistraţi şi care se bucură de o mare ospitalitate în Germania”, a adăugat preşedintele.

El a evidenţiat că solidaritatea Germaniei în cadrul NATO este indubitabilă.

„Într-o ţară care nu se află în apropierea atât de mare a conflictului ca Germania, spre deosebire de Republica Moldova, unde am fost acum câteva săptămâni, pot înţelege că aici, în România, nu doar în cadrul politicii, ci şi în rândul populaţiei, situaţia de securitate este discutată. Aş dori să spun, săptămâna trecută am spus şi în Slovacia, că solidaritatea noastră în cadrul Alianţei este indubitabilă şi am arătat acest lucru în mod diferit, fie prin prezenţa de soldaţi în Lituania, tocmai aţi precizat că forţele germane au contribuit la securitatea aeriană, au fost şase avioane Eurofighter care au făcut parte dintr-un proiect rotativ”, a menţionat oficialul german.

Potrivit acestuia, „unitatea este un bun preţios în aceste vremuri în care alţii încearcă să dezbine Europa şi NATO”.

„Unitatea şi coeziunea există în relaţiile bilaterale între România şi Germania şi au existat întotdeauna. La acest lucru contribuie şi multiplele relaţii interumane care au existat dintotdeauna între statele noastre şi care au fost un ajutor, au reprezentat chiar o punte. Miile de studenţii români care studiază în Germania, forţă de muncă, dar şi în România minoritatea germană. Toate acestea, toţi aceştia împreună sunt făuritori de punţi care au contribuit la bunele relaţii între România şi Germania spre care privim astăzi. Mă bucur că în decursul acestei zile vom discuta şi cu minoritatea germană, vom avea prilejul să discutăm şi cu prim-ministrul”, a adăugat Frank-Walter Steinmeier. AGERPRES