Arhiepiscopia Iașilor, protest împotriva marșului Iași Pride. “Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă”

Arhiepiscopia Iașilor protestează, într-un comunicat, împotriva organizării duminică, 5 iunie, la Iași, a Marșului Iași Pride, pe traseul Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” – Palatul Culturii.

Evenimentul, care are ca scop apărarea drepturilor minorităților sexuale, este organizat de Asociaţia Rise OUT în baza dreptului fundamental la liberă întrunire şi asociere, pe care comunitatea LGBTQ şi-l exercită sub protecţia Constituţiei României. Solicitarea privind organizarea Marşului Iaşi Pride a fost aprobat de Primăria Municipiului Iaşi la data de 3 mai 2022. Marșul Iași Pride 2022 va avea loc începând cu ora 16.00 pe traseul Corpul A al Universității Alexandru Ioan Cuza – Bulevardul Carol I – Casa de Cultură a Studenților – Bulevardul Independenței – strada Elena Doamna – strada Anastasie Panu – Palatul Culturii.

În document, reprezentanții Arhiepiscopiei precizează că ziua de duminică,  5 iunie este una specială pentru familiile creștine, fiind cunoscută și sub numele de “Duminica Părinților și Copiilor”, fiind o zi în care, cu atâît mai mult, susțin reprezentanții clerului, este necesar să reflectăm asupra frumuseții familiei binecuvântate de Dumnezeu cu prunci.

„Se ia act cu adâncă durere că tocmai în acest context, chiar în această zi, se organizează în Iași un nou marș al semenilor noștri ce susțin păcatele contra firii, dorite a fi acceptate drept normalitate și promovate în instituții de învățământ și, în general, în spațiul public. Nădăjduim, în duh de pocăință și de rugăciune, că aceștia vor avea puterea lăuntrică de a constata adevărul fundamental, anume că Dumnezeu a creat omul ca bărbat și femeie, cu toate responsabilitățile care decurg de aici”, se afirmă în comunicat.

În acest context, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române reamintesc că toți cei atinși de diferite patimi sau păcate, mai mici sau mai mari, “suntem cuprinși în rugăciunile Bisericii, care nu este instanță de judecată, ci Spital duhovnicesc, unde putem veni cu frământări și căutări, dar mai ales cu dorința sinceră de a ne tămădui”.

Reluăm, în acest context, și gândurile exprimate anul trecut, pe 1 octombrie 2021, de către ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care constată, cu multă îngrijorare, „că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției. Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă. În viaţa multora dintre noi credința nu este cunoscută, trăită și mărturisită întru totul în adevăr, dragoste și jertfă, așa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieții noastre. Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți nu ne mai sunt singurul izvor de inspirație în viața pe care o trăim și în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă” – se mai precizează în comunicatul Arhiepiscopiei Iașilor.

În încheiere, credincioșii sunt îndemnați ca duminică, 5 iunie, să participe la Sfânta Liturghie, să intensifice rugăciunea prin citirea Psaltirii și a Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, pentru ca Dumnezeu să ne izbăvească de multele și diferitele încercări pe care le traversează acum nu doar țara noastră, ci lumea întreagă. (E.M.)