Operație realizată în premieră la Iași, cu ajutorul celui mai performant robot pe plan mondial

La Iași a fost realizată recent, în premieră pentru Regiunea de Nord-Est, prima operație cu ajutorul robotului da Vinci Xi, achiziționat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” în cadrul proiectului CENEMED. Operația a fost efectuată la Institutul Regional de Oncologie (IRO) de o echipă interdisciplinară de medici, aceasta fiind o reușită, pacientul părăsind spitalul după numai cinci zile.

„Proiectul CENEMED, care este o platformă multidisciplinară de cercetare științifică clinică, reprezintă un prilej foarte bun pentru universitatea noastră de a asigura infrastructura modernă de cercetare pentru foarte multe dintre specialități. Pe partea chirurgicală avem un robot chirurgical de ultimă generație, da Vinci Xi, primul de acest fel din Regiunea de Nord-Est, care a fost montat într-una din sălile de operație de la Institutul Regional de Oncologie și cu care, acum două săptămâni, am început lucrul cu el. A fost o intervenție minim invazivă, la care robotul și-a arătat din plin beneficiile și avantajele. Pacientul care a fost operat cu ajutorul acestui robot s-a externat din spital după cinci zile, totul decurgând normal”. a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

„Costurile unei operații cu ajutorul acestui robot sunt foarte mari, ele nefiind acoperite de Casa Națională de Asigurări, însă avem avantajul că echipamentul a venit cu un număr de 300 de kituri, care oferă posibilitatea efectuării unui număr de 300 de operații, care se pot face în decurs de circa tre ani „, a ad[ugat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

CENEMED este un proiect de cercetare câștigat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, care are ca obiectiv cercetarea clinică multidisciplinară. Asta înseamnă, pe de o parte, achiziționarea unor echipamente unele pentru Regiunea de Nord-Est și chiar pentru România, echipamente de înaltă performanță, care au fost amplasate în trei spitale cu activitate clinică și de cercetare, este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon”, în zona de medicină de urgență, gastroenterologie și hepatologie și urologie, Institutul Regional de Oncologie – în chirurgia oncologică și de anatomie patologică și, respectiv, Spitalul „Dr. C. I. Parhon” – secțiile de nefrologie și anatomie patologică, afirmă conf. dr. univ. Diana Cimpoeșu, de la UMF Iași.

„Colectivele de cercetare sunt colective cu experiență, lor urmând să li se alăture noi cercetători, care acum sunt în perioada de derulare a concursurilor și care urmează să fie angajați în perioada următoare, astfel încât să poată genera cercetare clinică”, a mai precizat conf. dr. Diana Cimpoeșu.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi pune la dispoziție chirurgului un set avansat de instrumente, pentru a efectua o intervenție minim invazivă asistată de robot. Practic, nu „robotul” este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate de care dispune sistemul da Vinci, pe care le conduce prin intermediul unei console.

Sistemul da Vinci, cel mai performant sistem robotic din lume la această oră, traduce în timp real mișcările mâinii chirurgului, de la consolă, asupra instrumentelor cu care este operat pacientul. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator. (E.M.)